مقبره الشعرا؛ تلفیقی از تاریخ و هنر

0 130

شهر تبریز یکی از شهرهای زیبا و با قدمت است که مکان‌های دیدنی و زیبای بسیاری دارد، برای زیارت حرم امام رضا، می‌توانید از طریق تور مشهد از تبریز اقدام کنید. مقبره الشعرا یکی از دیدنی‌های زیبا و جذاب تبریز به حساب می‌آید که مطمئنا هر گردشگری از آنجا دیدن کرده است. این بنا نماد تبریز بوده و یادبودی از ادیبان و شاعران مدفون در آن منطقه است.

این مقبره یکی از قدیمی‌ترین و تاریخی‌ترین بناهای تبریز است که از اسدی طوسی تا شهریار در آنجا دفن شده‌اند؛ اما ساعت بازدید از مقبره چطور است؟ این مقبره در کجا واقع شده است؟ در ادامه سعی داریم به بررسی این مسائل بپردازیم، پس ادامه مطلب را از دست ندهید.

تمام چیزی که باید در مورد مقبره الشعرا بدانید!

مقبره الشعرا محل دفن بیش از 400 عارف، مشاهیر و ادیبان ایرانی مانند خاقانی شروانی، شهریار، انوری ابیوردی، ظهیرالدین فارابی، طاهر خوشنویس، سوزنی سمرقندی و ثقه‌الاسلام تبریزی است که در نزدیکی بقعه امام‌زاده سید حمزه قرار دارد. به‌طورکلی این شهر از گذشته‌های دور تاکنون جایگاه انسان‌های فرهیخته و بزرگ بوده است که این‌ها باعث بزرگی نام تبریز شده‌اند.

مقبره الشعرا

خاک تبریز در تمام طول تاریخ انسان‌هایی فرهیخته و بزرگ را پرورش داده و محلی بسیار مناسب برای آرامش آنها ایجاد کرده است. این مکان تاریخی فضای بسیار زیبایی دارد که در محله تاریخی و نزدیکی آثار قدیمی واقع‌ شده است.

قدمت این بنا به 800 سال پیش باز می‌گردد که به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین و زیباترین اماکن تاریخی تبریز شناخته می‌شود. سبک معماری این بنا آن را به مکانی مهم تبدیل کرده که ترکیبی از معماری مدرن و سنتی است. این موضوع سبب ایجاد ارتباط حسی بین بیننده و بنا می‌شود که آن را منحصربه‌فرد کرده است.

فضای مقبره الشعرا

بعد از ورود به این مکان جذاب و بالا رفتن از پله‌ها، بنای بزرگی را مشاهده خواهید کرد که با هنرمندی و دقت بسیار ساخته‌شده است و همچنین زیبایی طاق‌های آن باعث حیرت شما می‌شود. برای رسیدن به در ورودی باید پله‌ها را یکی یکی به سمت پایین طی کنید تا به فضای اصلی این مقبره برسید. به‌طورکلی قسمت اصلی درون یک اتاق بزرگ قرار دارد که در کنار آن چندین اتاق کوچک نیز موجود است و توجه شما را به خود جلب می‌کند.

در میان تمام این مقبره‌ها و در گوشه‌ای از اتاق آرامگاه محمدحسین تبریزی متخلص به شهریار توجه شما را به خود جذب می‌کند. ایشان شاعر معروف فارسی بودند که اشعار بسیاری را به زبان ترکی و فارسی سروده‌اند. ازآنجایی‌که در اطراف این اتاق پر از اشعار شاعرانی است که در آنجا دفن شده‌اند، فضای اتاق به محیطی بسیار زیبا و جذاب تبدیل‌شده است.

از بخش‌های جانبی متفاوتی که در این مکان وجود دارند، می‌توان صنایع‌دستی، مجسمه‌های کوچک، کارهای اداری، فروش کتاب و… را نام برد. برای راحتی بیشتر مسافران در این مکان افرادی برای راهنمای گردشگری و پاسخگویی به سوالات مسافران وجود دارند.

چه افراد مشهوری در این مکان تاریخی دفن شده‌اند؟

بر اساس روایات معتبر و اطلاعات کسب‌شده بیش از 400 عارف، شخصیت و شاعر معروف در این مکان دفن شده‌اند. لازم به ذکر است که تمامی افرادی که در این مقبره به خاک سپرده‌شده‌اند، انسان‌های فهیم و مشهوری بوده‌اند که از شهرها و فرهنگ‌های مختلف به شهر تبریز سفر کرده‌اند تا در این شهر زیبا افتخار کسب کنند. به‌طورکلی می‌توان از این افراد موارد زیر را نام برد:

اسدی توسی

نخستین شاعری که در این مکان به خاک سپرده شد اسدی توسی بود که از آثار وی می‌توان گرشاسب ‌نامه، نسخه الابنیه عن حقایق الادویه، لغت فردوس و قصاید مناظره را نام برد.

قطران تبریزی

دومین شاعری که در این مکان تاریخی دفن شده، قطران تبریزی است که ایشان نخستین شخصی بود که در آذربایجان به زبان پارسی شعر می‌سرود.

سید محمدحسین تبریزی متخلص به شهریار

یکی دیگر از شاعران نامداری که در این مقبره به خاک سپرده شده‌اند، شهریار بوده که بیشتر اشعار وی در وصف اهل‌بیت سروده شده است. از معروف‌ترین اشعار وی می‌توان منظومه حیدر بابایه سلام که به زبان ترکی سروده شده است را نام برد.

ذوالفقار شروانی

سید قوام‌ الدین حسین بن صدرالدین علی شروانی که متخلص به ذوالفقار بوده است و لقب ملک‌الشعرا را نیز به آن داده‌اند. این شاعر بزرگ به‌عنوان وضع‌کننده شعر مصنوعی نیز شهرت داشت.

خاقانی

افضل‌ الدین بدیل بن نجار خاقانی شروانی در منطقه شروان چشم به جهان گشوده است. از آثار وی می‌توان مثنوی کوتاه ختم الغرایب، منشات خاقانی، دیوان اشعار و مثنوی تحفه العراقین را نام برد.

همچنین از برخی دیگر از افراد معروفی که در این مقبره دفن شده‌اند می‌توان مجیرالدین بیلقانی، ظهیرالدین فارابی، شاهپور نیشابوری، شمس‌الدین سجاسی، همام تبریزی، شکیبی تبریزی، لسانی شیرازی، انوری ابیوردی، میرزا طاهر خوشنویس، میرزاعلی ثقه‌الاسلام تبریزی و… را نام برد.

جمع‌بندی

در این مطلب سعی کردیم به معرفی مقبره الشعرا و هر آنچه که باید در مورد این مکان تاریخی بدانید، بپردازیم. این مکان تاریخی و قدیمی بسیار زیبا در حدود 800 سال قدمت دارد و افراد فرهیخته، مشاهیر و شاعران نامداری بسیاری در این مکان به خاک سپرده شده‌اند.

مقبره الشعرا تبریز

این افراد از فرهنگ‌ها و شهرهای مختلف برای کسب افتخار به شهر تبریز سفر کرده‌اند و به علت شرایط مناسب در آنجا ساکن شده‌اند. بر اساس روایات و اطلاعات کسب‌شده حدود 400 تن از بزرگان، ادیبان و شاعران نامدار ایرانی مانند سید محمدحسین بهجت تبریزی متخلص به شهریار، اسدی توسی، قطران تبریزی، خاقانی و… در این مکان دفن شده‌اند.

سوالات متداول

مقبره الشعرا در چه ساعتی از روز فعالیت خود را آغاز می‌کند؟

این مکان تاریخی و قدیمی در تمام‌روزهای هفته و حدودا از ساعت 9 صبح تا 19 شب فعالیت می‌کند.

این مکان زیبا در کجای شهر تبریز واقع‌شده است؟

این مقبره در محله سرخاب واقع در خیابان ثقه‌الاسلام قرار دارد.

این مکان توسط چه شخصی معماری شده است؟

مقبره ‌الشعرا که ترکیبی از معماری مدرن و سنتی است و همه افراد را جذب خود می‌کند به‌وسیله استاد غلامرضا فرزان ‌مهر معماری شده است.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.