لیست جامع از اماکن گردشگری شیراز
شیراز شهر بهار و بهارنارنج یکی از زیباترین شهرهای کشورمان است، شهری پر از باغ و گل و درخت و شعر و شاعر؛ بهشتی بر روی زمین که سالانه مسافران زیادی را بالاخص در فصل بهار به سمت خود کشانده همچنین مردمانی خوش سفر دارد، به طوری که سالیانه مسافرانی بیشماری از این شهر با استفاده از خدمات تور کیش از شیراز به این جزیره مرجانی زیبا سفر میکنند. شاید در هیچ شهر دیگری از ایران شاهد این تعداد باغ و زیبایی نباشیم. باغهای شیراز هم نمادی از تاریخ و فرهنگ ایران هستند و هم تجلی طبیعت و جلوهای از زیبایی.
شاید همین جلوههای زیبای طبیعت و اماکن گردشگری شیراز باعث میشده که شاعران زیادی از جمله حافظ و سعدی و خواجوی کرمانی، شیراز را به عنوان محل اقامت خود برگزینند و زیباترین شعرهای خود را در این اقیلم زیبا بسرایند. در این مطلب با ما همراه باشید تا شما را با مهمترین اماکن گردشگری شیراز و بالاخص با باغهای زیبای و مقبره شاعران آن آشنا کنیم.
باغ نارنجستان قوام
باغ نارنجستان قوام همانطور که از نام آن پیداست باغی ست پر از درختان نارنج که متعلق به محمدعلی خان قوامالملک یکی از ثروتمندان دوره قاجاریه بود. این باغ که یکی از زیباترین اماکن گردشگری شیراز به حساب میآید مساحتی در حدود ۳۵۰۰ مترمربع دارد و عمارت آن نیز مساحتی در حدود ۹۴۰ مترمربع دارد. در سال ۱۳۳۵ نارنجستان قوام در اختیار دانشگاه شیراز قرار گرفت و هماکنون به عنوان موزه مورد بازدید عموم قرار میگیرد.
در موزه نارنجستان اشیاء عتیقهای که حاصل کاوشهای یک ایرانشناس امریکایی به نام پوفسور پوپ بوده، جمع آوری و در معرض دید عموم قرار داده شده است. عمارت نارنجستان مجموعه بینظیری از انواع هنرهای تزیینی معماری مانند گچبری، آیینهکاری، کاشیکاری، منبت کاری، سنگتراشی، مقرنسکاری و نقاشی را یکجا در خود دارد و ایوان باشکوه آن با دو ستون زیبا و معماری کاملاً قرینه منظره زیبایی پیش چشمان شما خواهد آورد.
باغ نارنجستان در بلوار زینبیه، خیابان لطفعلی خان زند قرار دارد و بازدید از آن از ساعت ۸ صبح تا ۹ شب امکانپذیر است.
باغ ارم شیراز
شیراز محل تلاقی تاریخ و زیبایی ست. اکثر اماکن گردشگری شیراز، علاوه بر زیبایی دارای اهمیتی تاریخی نیز هستند. یکی از این اماکن گردشگری شیراز باغ ارم است که نام آن به عنوان میراث جهانی در سازمان یونسکو نیز ثبت شده است. باغ ارم یکی از رؤیاییترین باغهای شیراز است که به راحتی نمیتوانید چشم از نمای زیبا و کاشیکاریها و نقش و نگارهای عمارت آن بردارید. قدمت این باغ زیبا به دوران سلجوقیان برمیگردد و بخش زیادی از ساخت و سازهای آن نیز در دروان ناصرالدین شاه انجام شده است.
در این باغ زیبا درختان بسیاری وجود دارد. درختانی مانند نخل، سرو، اقاقیا، افرا، بید، سروناز و درختان میوه مانند سیب، به، گلابی، ازگیل، گردو، نارنج، زردآلو و بادام. همچنین به دلیل قدمت تاریخی باغ ارم در میان درختان آن میتوانید کهنسالترین و بلندترین درختان شیراز را نیز پیدا کنید. در میان باغ حوضی بزرگ و زیبا نیز قرار دارد که صدای جریان آب در آن تجربه قدم زدن در میان درختان سرسبز را برای شما دوچندان لذتبخش خواهد کرد.
این باغ زیبا در بهار پر از عطر بهارنارنج و گلهای بهاری ست و در پائیز پر از رنگهای زیبای پائیزی، و به همین دلیل بهار و پائیز این باغ زیباترین فصلهای بازدید هستند. در حال حاضر باغ ارم در اختیار دانشگاه شیراز است و بخشی از آن به موزه سنگ و گوهر دریای نور اختصاص داده شده است که کلکسیونی زیبا و باشکوه از انواع سنگهای قیمتی جهان را در دل خود جمع کرده است. این باغ و موزه زیبای آن را از ساعت ۸ صبح تا ۸ شب در بلوار ارم میتوانید بازدید کنید.
باغ دلگشا
یکی دیگر از زیباترین اماکن گردشگری شیراز باغ دلگشا ست. این باغ در نزدیکی سعدیه قرار دارد و قدمت آن به دوران ساسانیان برمیگردد. هرچند این باغ نیز مانند باغ ارم در دورههای تاریخی مختلفی مورد استفاده و ساخت و ساز قرار گرفته، اما بنای سه طبقهای موجود در باغ دلگشا محصول دوران قاجار است و به عنوان اولین بنای کلاهفرنگی ایران شناخته میشود.
این بنا دارای گچکاریها و آینهکاریهای بینظیری است. سقف این بنا چوبی ست و ترکیب چوب و آینه و نقش و نگارهای داخلی بنا با فرم معماریاش، آن را به مکانی آرامبخش و دلپذیر تبدیل کرده است. مساحت این باغ ۵.۷ هکتار است و محوطه آن از درختان مختلف بالاخص درختان میوه و نارنج پر است.
وجود انبوه درختان نارنج در این باغ باعث شده که در بهار عطر بهارنارنج در باغ هر ناظر و گردشگری را سرمست کند. در میان باغ حوضی هشت ضلعی قرار دارد که آب آن از قنات سعدیه که به چشمه قنات گازاران معروف است، تأمین میشود. بازدید از این باغ زیبا از ۸ صبح تا ۶ عصر امکانپذیر است و برای رسیدن به آن در محله سعدیه جنوبی، به دنبال بلوار هفت تنان و خیابان نارنجستان بگردید.
باغ جهاننما
اگر برای بازدید از حافظیه شیراز رهسپار شدید، بازدید از باغ زیبای جهاننما را که در نزدیکی حافظیه قرار دارد فراموش نکنید. تاریخ دقیق ساخت این باغ معلوم نیست، اما تا آنجا که از شواهد تاریخی برمیآید قدمت باغ جهاننما به قرن هشتم هجری میرسد. با این وجود، عمارت باغ در در دوارن کریمخان زند و به دستور او ساخته شده است.
عمارت باغ کلاه فرنگی ست و شکلی هشتضلعی دارد و در دو طبقه مجزا دارای ۴ شاهنشین و تعدادی اتاق است. از ورودی باغ مسیر سنگفرش زیبایی در میان درختان و جوی آب شما را به ساختمان آجری باغ میرساند. عمارت باغ در مرکز محوطه قرار دارد و از چهار سمت آن چهار راه یا چهار باغ منشعب میشوند. امروزه ساختمان باغ به عنوان موزه مورد بازدید مردم قرار میگیرد و یکی از پربازدیدترین اماکن گردشگری شیراز است. باغ جهاننما را از ساعت ۷:۳۰ صبح تا ۸:۳۰ شب در خیابان حافظ میتوانید بازدید کنید.
باغ ملی
یکی از قدیمیترین اماکن گردشگری شیراز باغ ملی یا پارک ملی ست که در مقابل آرامگاه حافظ قرار دارد. این باغ که قدمت آن بسیار زیاد است، کهنترین و بلندترین درختان شیراز را در خود دارد. تنوع درختان باغ باعث شده که این باغ در بهار پر از شکوفههای رنگارنگ و زیبا و عطر بهاری باشد و در پائیز پر از رنگهای زرد و نارنجی و قرمز برگهای پائیزی. اگر به شیراز سفر میکنید بازدید از این باغ ملی را در برنامه گردشگری خود قرار دهید.
باغ جنت شیراز
باغ جنت شیراز همانطور که از نام آن پیدا ست تکهای از بهشت بر روی زمین است. این باغ زیبا یکی از پرطرفدارترین اماکن گردشگری شیراز است که اغلب مسافران و گردشگران را به خود جذب میکند. قدمت این باغ به سال ۱۲۲۳ و دوران قاجار برمیگردد. در گذشته عمارتی متعلق به مشیرالممالک نیز در این باغ وجود داشته که امروزه از بین رفته است. باغ جنت شیراز که به آن پارک جنت نیز گفته میشود، ۵۴ هکتار مساحت دارد و با درختان و بوتههای گل و محوطه زیبا و فوارههای آب متعدد یکی از زیباترین و پرطراوتترین اماکن گردشگری شیراز به حساب میاید که میتوانید یک روز از سفر خود به شیراز را به گردش و پیک نیک در این باغ زیبا اختصاص دهید.
باغ عفیفآباد
یکی از دلایلی که باعث شده شیراز مملو از باغات گوناگون باشد، این است که این شهر زیبا همواره در طول تاریخ مورد توجه پادشاهان بود و پادشاهان و اشخاص ثروتمند برای تفرج و استراحت در شیراز اقدام به ساخت باغ در آن میکردند. به همین دلیل اغلب این باغها دارای عمارتی تاریخی نیز میباشند که در گذشته استراحتگاه شخصی بانفوذ و ثروتمند بوده. یکی از این باغها باغ عفیفآباد است که در سال ۱۲۸۴ میرزا علیمحمد خان قوامالملک دوم آن را بنا نهاده است و پس از آن همواره به عنوان محل استراحت شاهان و شاهزادگان و درباریان مورد استفاده قرار میگرفته است.
در حال حاضر باغ عفیفآباد به چند قسمت تقسیم شده، از جمله کاخ سلطنتی، موزه اسلحههای قدیمی و محوطه باغ. موزه باغ عفیفآباد یکی از مهمترین اماکن گردشگری شیراز به حساب میآید، زیرا بزرگترین موزه اسلحه خاورمیانه در آن قرار دارد. پس اگر اهل موزهگردی هستید بازدید از آن را فراموش نکنید. باغ عفیفآباد دارای درختان بسیار و محوطهای زیبا و گلکاریهای فراوان است.
عمارت باغ دو طبقه است و در ساخت آن از سبک معماری هخامنشی و ساسانی و قاجار استفاده شده است. وجود درهای چوبی، ستونهای سنگی و کاشیکاریهای زیبا جذابیت این بنا را دوچندان کرده است. باغ عفیفآباد در خیابان عفیف آباد، بلوار ستارخان، بلوار مصلی نژاد، خیابان قوام الدین شیرازی قرار گرفته است و از بازدید از آن از ساعت ۸:۳۰ صبح تا ۵:۳۰ عصر امکانپذیر است.
حافظیه
اغراق نیست اگر بگوئیم حافظ نقطه اشتراک تمام ایرانیان در سراسر جهان است. هیچ ایرانی نیست که حافظ را نشناسد یا بیت شعری از او را در حافظه نداشته باشد. هر ایرانی چه حافظ را دوست داشته باشد، چه نه او را در حافظه دارد، چرا که حافظ چنان به زبان و حکمت و مثلها و فرهنگ ما رسوخ کرده که به راحتی جداییپذیر نیست. حافظ شاعر سده هشتم است و لقب حافظ از آن رو به او اطلاق میشده که بنا به گفته خودش قرآن را به چهارده روایت حفظ بوده است.
امروزه آرامگاه حافظ یکی از جذابترین اماکن گردشگری شیراز است که تبدیل به مکانی زیبا و دلنشین برای دورهمنشینی و پاتوق دوستداران ادب و فرهنگ ایران و بالاخص دوستداران حافظ شده است. در کمتر زمانی میتوانید آرامگاه حافظ را خالی از شعر و موسیقی و دورهمنشینی اهالی شعر پیدا کنید.
سعدیه
در میان اماکن گردشگری شیراز سعدیه از اهمیت ویژهای در میان اهالی فرهنگ برخوردار است. سعدی استاد سخن، شاعر بلندآوازه ایرانی و خالق دو شاهکار بوستان و گلستان در قرن هفتم هجری قمری در شیراز زندگی میکرد و امروزه آرامگاه سعدی محل تجمع دوستداران تاریخ و فرهنگ و ادب ایران شده است، اما در گذشته این مکان خانقاه سعدی و محل عبادتهای او و نزدیکانش بوده است. در زیر بنا چمشه آبی وجود دارد که آب آن به حوضی در همان نزدیکی میریزد.
آرامگاه خواجوی کرمانی
خواجوی کرمانی یکی از بزرگترین شاعران و بزرگترین غزلسرایان قرن هشتم هجری قمری است. این شاعر نامدار همانمطور که از نام او پیداست زادهی کرمان است، اما در طول زندگی خود سفرهای بسیار کرده و در نهایت در شهر شاعرپرور شیراز سکنی میگزیند و در همین شهر نیز از دنیا می رود. آرامگاه خواجوی کرمانی که در دل کوههای ورودی شهر شیراز قرار دارد یکی از دیدنیترین اماکن گردشگری شیراز است.
مسجد نصیرالملک
مسجد نصیرالملک بدون شک یکی از شاهکارترین مساجد ایران است. حتی اگر مسجد نصیرالملک را نشناسید بدون شک عکسهای زیبای آن را جابهجا در اینترنت و صفحات گردشگری دیدهاید. مسجدی زیبا با کاشیکاریها و مقرنسکاریهای شگفتانگیز که میتوان آن را محل تلاقی نور و رنگ دانست. این مسجد زیبا دارای صحنی بزرگ است و شیشههای رنگی و کاشیهای رنگارنگ در پیچوخمهای زیبای مقرنسکاریهای سقف آن، این مسجد را به محلی برای بازی نور با رنگ و به یکی از زیباترین اماکن گردشگری شیراز تبدیل کرده است.
سرای مشیر یا سرای هنر
در کنار بازار وکیل، سرای مشیر یا سرای هنر قرار دارد که زیبائیاش را مدیون کاشیکاریهای نفیس و نقوش ظریف بر روی چوب و شیشههای رنگارنگ است. این سرای زیبا را میرزا ابوالحسن مشیرالملک ساخته است، اما در سال ۱۳۴۸ سرای مشیر با تعمیر و بازسازی جلوهای تازه پیدا کرده است. در حال حاضر، در کنار حوضخانه این سرا چایخانهای زیبا قرار دارد که محل نمایش صنایع دستی استان فارس است و از همین رو این مکان سرای هنر نیز نام گرفته است.
آرامگاه شاهچراغ
آرامگاه شاهچراغ مکانی با معماری زیبا و فضایی دانشین است که نه تنها مکانی مذهبی به حساب میآید، بلکه به دلیل اهمیت معماری- تاریخی آن از لحاظ گردشگری و تاریخی نیز بسیار مورد توجه است و از پربازدیدترین اماکن گردشگری شیراز به حساب میآید. معماری این بنای زیبا به دوران قاجاریه برمیگردد و مقبره دو تن از برادران امام رضا را در دل خود دارد.
این مکان زیبا و آرامبخش دارای یک صحن اصلی و یک حیاط است که در مرکز آن حوض بزرگ فوارهداری خودنمایی میکند. کاشیهای فیروزهای صحن داخلی آرامگاه، نورپردازی زیبای داخلی و خارجی بنا، کاشیکاریها، آینهکاریها و گچبریهای شاهچراغ این مکان مذهبی را به بهشتی زمینی تبدیل کرده است که ساعتها از وقت خود را میتوانید صرف دیدن و لذتبردن از آن کنید.
سخن آخر
شیراز شهر باغ و شعر و فرهنگ است. پس اگر قصد سفر به این شهر دلنشین را دارید حتماً بخشی از وقت خود را به گردش در میان باغهای زیبای شیراز سپری کنید. برای انتخاب از میان باغها میتوانید نزدیکی به دیگر اماکن گردشگری شیراز را نیز مدنظر خود قرار دهید تا در کمترین زمان بیشترین بهره را از سفر گردشی خود ببرید.
بهترین فصل سفر به شیراز بهار است. پس اگر محدودیتی در انتخاب زمان سفر ندارید بهار دلپذیر شهر بهارنارنج را از دست ندهید. به دلیل نزدیکی شیراز به بندرعباس و بوشهر و دیگر شهرهای جنوبی، در فصل بهار میتوانید سفر خود را به سمت جنوب ایران ادامه دهید. تور کیش از شیراز یکی از انتخابهای عالی برای این فصل است.