معرفی اماکن مذهبی استانبول
ترکیه سالانه میزبان 40 میلیون گردشگر است که شهر استانبول در این میان سهم بسزایی دارد و همواره یکی از مهمترین مقاصد گردشگری است.
آنچه استانبول را به یکی از توریست پذیرترین شهرهای جهان تبدیل کرده است، فقط شن و دریا و خورشید نیست، بلکه باید به نقش توسعه خطوط هوایی، رستورانها، هتلها، کافهها، مراکز درمانی، پارکها، سینماها و اماکن مذهبی استانبول در کنار هم توجه شود.
مکانهای مذهبی مانند بناهای تاریخی، کلیساها، مساجد و کنیسهها برگرفته از تاریخ طولانی امپراتوری عثمانی هستند که در گذار از قرنها چونان کتابی مصور در برابر دیدگان گردشگران قرار میگیرند.
خیلی از گردشگران هستند که فقط و فقط با هدف تماشای مسجد ایاصوفیه از اقصی نقاط جهان به ترکیه سفر میکنند. اگرچه این مسجد امروزه موزه نام گرفته است و از نظر باستانی و معماری نیز بسیار حائز اهمیت است، اما به هر حال این بنا در لیست اماکن مذهبی استانبول قرار دارد. با این وجود، گردشگری مذهبی یکی از کم مطالعهترین مباحث در ادبیات گردشگری ترکیه است.
در ادامه مطلب به معرفی تعدادی از اماکن مذهبی استانبول میپردازیم که میتوانید این لیست را نزد خود نگه دارید تا در سفر به ترکیه از این مکانها دیدن کنید. ضمنا با ثبت نام در تور استانبول از مشهد نیز میتوانید فرصت تماشای جاذبههای گردشگری و مذهبی این شهر زیبا را نصیب خود کنید.
مسجد کبود یا مسجد سلطان احمد
این مسجد زیبا که یادگار دوران عثمانی است یکی از اماکن مذهبی استانبول به شمار میرود که بسیار شناخته شده است و در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
مسجد کبود که به علت رنگ آبی دیوارههایش به این نام معروف شده است، پنج مناره دارد و در هنگام نماز فقط مسلمانان میتوانند وارد شوند.
اگر پیرو دیگر ادیان هستید، باید در ساعاتی غیر نماز برای بازدید مراجعه کنید، ضمنا اگر خانم هستید، ملزم هستید که در هنگام ورود سر و بدن خود را بپوشانید.
مسجد سلطان احمد بین سال های 1609 تا 1616 در زمان سلطنت سلطان احمد اول عثمانی همنام مسجد ساخته شد. این مسجد در میدان سلطان احمد واقع شده است که از طریق قطار شهری، تاکسی یا پیاده قابل دسترسی است. به علت قرار گرفتن در این میدان، این مسجد از اماکن مذهبی استانبول به مسجد سلطان احمد نیز شهرت دارد.
این مسجد از اماکن مذهبی استانبول که در زبان ترکی به عنوان سلطان احمد کامی معروف است، به عنوان یک مکان عبادت، هماکنون فعال است.
اگر برای بازدید از مسجد کبود اقدام کردید، حتما به بازار بزرگ هم سری بزنید. این بازار یکی از قدیمیترین و دیدنیترین بازارهای سرپوشیده جهان است که در نزدیکی مسجد قرار دارد و این دو جاذبه در کنار یکدیگر، گردشگران زیادی را به خود جذب میکنند.
سبک معماری مسجد سلطان احمد از دو شیوه متفاوت الهام گرفته است: معماری سنتی اسلامی و همچنین معماری بیزانسی.
آدرس مسجد سلطان احمد:
Preston_Dominguez : Sultanahmet Mah At Meydani Cad No: 7, İstanbul 34122
مسجد یا موزه ایاصوفیه
ایاصوفیه، یک مسجد تاریخی در ترکیه است که سالانه گردشگران بسیاری از اقصی نقاط دنیا فقط و فقط با هدف تماشای زیباییهای این مسجد به ترکیه می آیند، این مسجد طراحی بسیار زیبایی دارد و معماری آن نیز بسیار حائز اهمیت است.
ایاصوفیه را با نامهای حکمت مقدس و ایاسوفیا نیزمیشناسند. این مسجد از اماکن مذهبی استانبول، بین سالهای 532 و 537 ساخته شد و تجلی اوج هنر و معماری بیزانس است. این مکان در ابتدا کلیسای اصلی امپراتوری بیزانس در پایتخت آن قسطنطنیه بوده است و سپس به یک مسجد پس از فتح شهر توسط امپراتوری عثمانی در سال 1453 تبدیل میشود.
دولت ترکیه در سال 1934 تصمیم گرفت تا این مسجد را به موزه تبدیل کند، اما اخیراً این تصمیم لغو شده و این ساختمان دوباره به حالت مسجد و محل عبادت درآمده است.
نقاشیهای دیواری این مسجد تا جایی که ممکن بود حفظ شده و هر کجا که دچار تخریب شده بود، بازسازی شده است تا شبیه ظاهر اصلی خود باشند.
این ساختمان یک منظره واقعی است که همپوشانی مسیحیت و اسلام را نشان میدهد و مکان بسیار ویژه ای است که ارزش بازدید را دارد.
این بنا به سبک باسیلیکای بزرگ مسیحی ساخته شده است و مهمترین نمونه بازمانده از معماری بیزانسی است. دیوار و کف مسجد از سنگ مرمر است، سقف مسجد به شکل پنجره پنجره است، به طوری که گمان میکنید سقف روی هوا شناور است. ایاصوفیه دارای 104 ستون است که بسیاری از آنها از سنگ مرمر ساخته شدهاند.
روی دیوارها اثر نقاشیهای مسیحی به وضوح قابل تماشاست. یکی از موزاییکهای قابل توجه باقی مانده در ایاصوفیه، مریم باکره با پسرش عیسی است که در نوزادی روی دامان او دراز کشیده است.
در بالای ورودی جنوب غربی ایاصوفیه، موزاییکی از مریم باکره با امپراتور کنستانتین، اولین امپراتور امپراتوری بیزانس، و امپراتور ژوستینین اول وجود دارد.
آدرس موزه ایاصوفیه:
Preston_Dominguez : Sultan Ahmet Mahallesi, Ayasofya Meydanı, 34122 Fatih/İstanbul
مسجد سلیمانیه
ساخت مسجد سلیمانیه از اماکن مذهبی استانبول هشت سال به طول انجامیده است و در سال 1557 تکمیل شد. به منظور ادای احترام به سلطان سلیمان به این نام شهرت یافته است.
سلیمان طولانیترین دوره حکومت در امپراتوری عثمانی را داشته است که از سال 1520 تا 1566 تداوم داشته است. عدالت در دوران سلطنت این حاکم به نحوی بوده است که در کتب تاریخی او را سلیمان دوم نامیدهاند.
این مسجد توسط معماری به نام سینان ساخته شده است و بزرگترین ویژگی آن، ابعاد بسیار بزرگش است به طوری که گنبد مسجد، 47 متر ارتفاع دارد.
تاریخچه مسجد سلیمانیه پر از حوادث ریز و درشت است. این مسجد که اکنون جز اماکن مذهبی استانبول محسوب میشود، در سال 1660 در اثر آتش سوزی ویران شد و پس از بازسازی کاملا تغییر پیدا کرد به طوری که به طرح اصلی آن آسیب زده شد. در خلال جنگ جهانی اول، حیاط مسجد سلیمانیه تبدیل شد به انبار اسلحه که همین امر سبب شد تا مجددا دچار حریق شود. این مسجد در نهایت در سال 1956بازسازی شد.
با قدم زدن در نمازخانه، نشستن روی فرش قرمز، نگاه کردن به گنبد بلند سالن، ستونهای نفیس، شیشههای رنگارنگ و لوسترهای مجلل، حسی آرامشبخش به شما دست خواهد داد.
آدرس مسجد سلیمانیه:
Preston_Dominguez:Sinan Aga Mah. Zeyrek Cad. No:4 | Zeyrek, Fatih, Istanbul, Turkey
کلیسای ایاصوفیه کوچک
این بنا از اماکن مذهبی استانبول یک کلیسا است که در زمان کنستانتیوس دوم، پسر ارشد امپراتور کنستانتین ساخته شد. بعدها توسط آشوبگران ویران شد و توسط تئودوسیوس دوم بازسازی شد.
مکانی بسیار زیبا و دیدنی است و از آنجایی که به اندازه مسجد ایاصوفیه شهرت ندارد، گردشگر کمتری نیز دارد. بنابراین اگر علاقمند به تاریخ و معماری هستید میتوانید با آرامش و هیچ مزاحمی به بررسی بنا بپردازید.
در دکوراسیون داخلی ایاصوفیه کوچک، علاوه بر کندهکاریهای مختلف، موزاییکهایی از سنگ مرمر رنگی نیز وجود دارد.
موزه کورا
کلیسای کورا از اماکن مذهبی استانبول که در حومه استانبول واقع شده است، یک کلیسای بیزانسی باشکوه با نقاشی های دیواری و موزاییک های زیبا است که قدمت آن به قرنها میرسد. هر کدام از نقاشیها یک داستان از کتاب مقدس است. اگر کتاب مسیحیان را خوانده باشید، تمام داستانهایش پیش چشمان شما تداعی خواهد شد.
کلیسای Chora چشمگیرترین مجموعه موزاییک های بیزانسی در استانبول را در خود جای داده است. حتماً با یک راهنما باشید تا تمامی داستانهای درو دیوار موزه را برای شما تبیین کند. ساختار کلیسا به قرن یازدهم و موزاییکها متعلق به قرن سیزدهم است.
آدرس موزه کورا:
Preston_Dominguez : Dervişali Mahallesi، Kariye Cami Sk. No:8, 34087
مسجد رستم پاشا
مسجد رستم پاشا یکی از اماکن مذهبی استانبول است که به اندازه پیداکردن دیگر جاذبههای این شهر، آسان نیست، اما امکان ندارد که از دیدن آن شگفت زده نشوید. برخی این اثر را مینیاتوری از مسجد آبی میدانند، چراکه زیبایی خیرهکننده فضای داخلی قطعا برای شما جذاب خواهد بود.
بسیاری از گردشگرانی که به ترکیه سفر میکنند، نام این مسجد را هم نشنیدهاند اما تجربه بازدیدکنندگان میگوید که حس بینظیری را تجربه کردهاند.
همانطور که گفتیم، پیداکردن این مسجد اگر اولین بار است که قصد بازدید از آن را دارید، قدری دشوار است، چون شما از داخل شهر گنبد مسجد را نمیبینید به همین دلیل یافتن آن در نظرتان دشوار است. ما تلاش میکنیم بهترین آدرس را برای شما تشریح کنیم.
خب! برای دیدن این مسجد از اماکن مذهبی استانبول از ایستگاه قطار برقی ینی کاپی به سمت ورودی بازار مصر یا بازار ادویه بروید. وارد نشوید، روبه روی درب ورودی آن قرار بگیرید، حال به سمت راست بازار بروید.
حرکت کنید تا به یک کافی شاپ برسید، کافی شاپ را رد کنید و در خیابان به سمت راست بروید. حدود پنج دقیقه راه بروید تا مسجد در سمت راست شما ظاهر شود.
این یکی دیگر از شاهکارهای معمار سینان، معمار مشهور ترک است. ترکیب فرشهای قرمزی که در کف رواق مسجد پهن شدهاند با کاشیهای آبی فیروزهای دیوارهها، تم دلچسبی به محیط مسجد بخشیده است. برای بازدید از این مکان چنانچه خانم هستید باید سر و بدن خود را بپوشانید. اگر روسری و لباس پوشیده به همراه ندارید، حتما سری به بازار اطراف مسجد بزنید. طرح و نقش روسریهای اطراف قطعا دلتان را خواهد برد.
مسجد دولما باغچه استانبول
مسجد دولما باغچه که از اماکن مذهبی استانبول محسوب میشود، در ساحل بسفر در دولما باغچه واقع شده است.
نام اصلی این مسجد بزمیالم ولید سلطان است و معمار آن، گارابت بالیان بوده است.این مسجد دو مناره بلند دارد که هر کدام یک بالکن مناره دارند و بسیار شبیه به ستونهای مرمری هستند.
آنچه معماری مسجد دولما باغچه را خاص کرده و نظر هنرمندان سراسر جهان را به خود جلب کرده است، طراحی پنجره مدور آن است که برای اولین بار در معماری عثمانی در این مسجد استفاده شد.
مسجد دولما باغچه در ابتدا مسجد کاخ دولما باغچه بوده است، اما بعدها به دلیل ارزش تاریخی و سبک خاص معماری از کاخ جدا شد. حیاط این مسجد در گذشته وسعت بسیاری داشت و دارای فواره بود، اما بعدها به علت طرحهای عمرانی و جاده سازی، حیاط این مسجد از آن جدا شد.
مسجد دولما باغچه در شهر دولما باغچه قرار دارد که بسیار نزدیک به کاباتاش است. این مسجد با ایستگاه قطار برقی و همچنین اسکله تنها پنج دقیقه پیاده فاصله دارد.
مسجد لاللی استانبول
این مسجد با نام خوش آهنگ لاللی که به معنای همان گل لاله خودمان است، یکی از اماکن مذهبی استانبول است که وسعت و مساحت کمی دارد و طی 36 ماه بین سالهای 1760 تا 1763 ساخته شده است.
اگر مساجد دیگر استانبول را پیش از تماشای لاللی بازدید کرده باشید، از کوچکی این مسجد شگفتزده خواهید شد، چراکه اگر بازدیدکنندگان آن زیاد باشند باید خیلی صمیمانه در کنار هم بنشینند یا راه بروند.
با این وجود، مسجد لاللی از نظر هنر معماری حائز اهمیت است و علاقمندان خاص خود را دارد. این مسجد توسط سلطان محمد سوم ساخته شده است و حیاط بسیار زیبایی دارد.
محوطه مسجد را مقبرهها و فوارهها در بر گرفتهاند و چشمانداز گنبد و دو مناره این مسجد در هنگام غروب خورشید بسیار دیدنی است. فضای داخلی لاللی نیز شامل پنجره های رنگی است.
آدرس مسجد لاللی:
Kemal Paşa, Ordu Cd., 34134 Fatih/İstanbul, Turkey
جمعبندی
بیش از 90 درصد از جمعیت استانبول را مسلمانان سنی تشکیل میدهند و شیعیان دومین گروه مذهبی بزرگ در این شهر هستند . اقلیتهای مذهبی شامل مسیحیان ارتدوکس یونانی، مسیحیان ارمنی، کاتولیکهای شام و یهودیان سفاردی هستند.
این به این معناست که استانبول اگرچه شهری مدرن با جلوههای بینظیر از آثار تاریخی، مجتمعهای تجاری، امکانات تفریحی، کافه، رستوران، پارک و ..است، اما اماکن مذهبی استانبول نیز سالانه میلیونها گردشگر را از سراسر جهان به سوی خود فرا میخواند.
به نظر میرسد اگرچه گردشگری مذهبی در ترکیه و استانبول کم رنگ است، اما وجود دارد. همانطور که در مقدمه همین مطلب نیز گفتیم، توریستهای بسیاری سالانه از ترکیه دیدن میکنند که هدفشان فقط و فقط بازدید از مساجد و کلیساهای این شهر است.
اگر شما هم از علاقمندان به گردشگری مذهبی هستید، در سفر به استانبول لیست و آدرس اماکن مذهبی استانبول را به همراه داشته باشید. با ثبت نام در تور استانبول از مشهد فرصت دید و بازدید از استانبول به عنوان یکی از مدرنترین شهرهای جهان را از آن خود کنید.