راهنمای جامع اماکن تاریخی استانبول؛ گزینه‌ای مناسب برای گردشگران

0 168

برای بازدید از اماکن تاریخی استانبول آنقدر وقت ندارید که بخواهید تمام خیابان‌ها را بگردید! پس باید به فکر یک انتخاب درست برای بازدید از جاهای تاریخی باشد. هر چه انتخاب‌های شما محدودتر و اطلاعات شما بیشتر باشد، کیفیت سفر خود را افزایش خواهید داد.

 اگر فکر می‌کنید که زمان کافی برای بازدید از تمامی مناطق تاریخی در استانبول ترکیه را دارید، بهتر است یک چک لیست تهیه کنید. در این چک لیست، مهم‌ترین اولویت‌های خود را به ترتیب بنویسید.

سپس، لوازمی را که نیاز دارید و یا مدارکی که باید تهیه کنید، در این چک لیست قرار بدهید. اکنون فقط نیاز دارید تا لیست مهمی از اماکن تاریخی استانبول را بدانید.

در این مقاله همراه ما باشید تا سفری کوتاه به هر کدام از این اماکن معروف داشته باشیم. ضمنا بسیاری از این اماکن را با ثبت نام در تور استانبول از مشهد، می‌توانید از نزدیک ببینید.

اماکن تاریخی استانبول

استانبول در ترکیه به دو بخش تقسیم می‌شود. بخش اول آن، مناطق آسیایی است. بخش دوم آن هم شامل مناطق اروپایی است. پیش از اینکه هر کدام از این مناطق را انتخاب کنید، باید بدانید که بخش آسیایی آن تمیزتر و پاکیزه‌تر است.

مکان‌های تاریخی استانبول

در صورتی که با آلوده بودن محیط‌های اروپایی مشکل ندارید، می‌توانید به سمت و سوی اماکن تاریخی استانبول بروید که در بخش اروپایی بنا شده‌اند. پیش از خواندن لیست کامل جاذبه‌های تاریخی استانبول باید بدانید که اولویت گشت و گذار در هر کدام از آن‌ها را باید خودتان انتخاب کنید. این اولویت‌ها می‌تواند برای هر فردی متفاوت باشد.

در اطراف اماکن تاریخی استانبول، باقی‌‌مانده‌هایی از بناهای تاریخی وجود دارد. در صورتی که مشکلی برای بازسازی و یا تعمیر آن‌ها وجود نداشته باشد، به سادگی می‌توانید از این فضاها بازدید کنید. عموما، موزه‌ها و مساجد در لیست مناطق تاریخی استانبول قرار می‌گیرند. البته آب انبارهای قدیمی را هم می‌توانید در لیست بازدیدهای خود قرار بدهید.

موزه ایاصوفیه

موزه ایاصوفیه با نام مسجد ایاصوفیه هم شناخته می‌شود و جز اماکن تاریخی استانبول است. مسجد ایاصوفه در رده شناخته‌شده‌ترین اماکن تاریخی در استانبول است که همه‌ی افراد محلی و مسافران بین المللی، آن را به خوبی می‌شناسند. این مسجد در بخش اروپایی شهر استانبول در ترکیه قرار دارد. به همین خاطر، بعد از هر بار رفت و آمد به این موزه می‌توانید سوغاتی خرید کنید و در بخش‌های مرکزی شهر قدم بزنید. خوب است بدانید که ماه توپکاپی هم فاصله چندان زیادی با این موزه ندارد.

موزه ایاصوفیه قدمت بلندی دارد. این بنا که جز اماکن تاریخی استانبول است، در سال 360 میلادی ساخته شد. در آن دوران، این موزه به نام قسطنطنیه‌ بود. دلیل آسیب رسیدن به برخی از بخش‌های ایاصوفیه به سال سال 404 میلادی باز می‌گردد. چون که در این زمان، آشوبی شکل گرفت که بخش هاجیا صوفیه در آتش داغ از بین رفت. خوب است بدانید که هاجیا صوفیه در ابتدای ساخت خود، یک کلیسا بود. تقریبا ایاصوفیه به مدت 916 سال (کمتر از یک قرن) یک کلیسا بود که کسی فکر نمی‌کرد، روزی به یک موزه دیدنی تبدیل شود. اما پس از تغییر خلافت و عهده‌دار شدن خلافت عثمانیان، این کلیسا به مسجد تبدیل شد.

آنچه که باعث ایجاد شگفتی و هیجان در ایاصوفیه شده، به معماری خاص و شکوهمند آن مربوط می‌شود. برای نمونه، ستون‌هایی که در بنای این موزه استفاده شده، شبیه پای فیل هستند که قطر زیادی دارند. 40 پنجره کنار هم نیز باعث شده تا نور خورشید به درون این مسجد طلوع کند. از سایر مشخصات آن می‌توان به  عمق‌ 18 متری، ارتفاع 56 متری و قطر 33 متری اشاره کرد.

مسجد ایاصوفیه که از معروف‌ترین اماکن تاریخی استانبول است و هم اکنون محلی برای مشاهده و بازدید افراد است، در میدانی به همین نام قرار دارد. میدان ایاصوفیه در محل سلطان احمد قرار گرفته است. بازه زمانی مجاز برای بازدید از موزه ایاصوفیه در فصل پاییز و زمستان، 9 صبح الی 17 عصر است. در فصل تابستان هم می‌توانید در بازه ساعتی 9 صبح تا 19 عصر به این مکان مراجعه کنید.

جاهای تاریخی استانبول

مسجد آبی یا مسجد سلطان احمد

مسجد سلطان احمد با نام مسجد آبی هم شناخته می‌شود. دلیل نامگذاری مسجد سلطان احمد به این نام شناخته شده نیست. در واقع، چون افراد محلی این مسجد را با نام سلطان احمد صدا می‎زنند، مسافران هم این نام را فرا گرفته‌اند. با این حال، بسیاری از مسافران، مسجد سلطان احمد را با نام مسجد آبی می‌شناسند. اگر تجربه حضور در این مسجد که از اماکن تاریخی استانبول است را داشته‌اید، به احتمال زیاد می‌دانید که دلیل نامگذاری آن چیست. اگر مایل هستید تا اطلاعات بیشتری در مورد این مسجد داشته باشید، این مقاله برای شما است:

  1. پنجره‌های رنگارنگ

محیط داخلی مسجد آبی، تنها به رنگ آبی مزین نشده است. بلکه شما می‌توانید انواع پنجره‌های رنگی در ابعاد متفاوت را مشاهده کنید. تعداد پنجره‌های رنگارنگ به 260 عدد می‌رسد که در نوع خود، بسیار شگفت انگیز است.

  1. کاشی‌های مزین

کاشی‌هایی که در بنای داخلی این مسجد استفاده شده، مزین به آیه‌های قرآن هستند. خوب است بدانید که این آیه‌ها با خطاطی حک شده‌اند که بسیار زیبا و روان نوشته شده‌اند.

سبک معماری ترکیبی

سبک معماری که در ساخت این مسجد از اماکن تاریخی استانبول به کار رفته، در نوع خود بی نظیر است. چون ترکیبی از سبک‌های معماری عثمانی و بیزانس است. جالب است بدانید که بهترین معمار دوران معاصر در آن زمان که محمت صفت کار نام داشت، اقدام به ساخت و بنای مسجد آبی کرد. اما پس از اتمام ساخت و تزیین این بنا، معمار آن در گذشت. مردم این منطقه هم برای قدردانی از او، مقبره‌ای در کنار مسجد آبی برای یاد بود ساختند.

مکان‌های تاریخی استانبول

شش مناره خاص و چشم‌گیر در اطراف مسجد آبی

شکل ظاهری مسجد آبی از 8 گنبد تشکیل شده است. یکی از این گنبدها که در مرکز سبک معماری آن قرار گرفته، بسیار بزرگ است. 6 مناره خاص و دیدنی هم که در اطراف آن وجود دارد، باعث جلب توجه آن می‌شود.

پاتوق افراد مشهور و سرشناس

رئیس جمهور و وزرای مختلف هر کشور از این مکان تاریخی در استانبول بازدید کرده‌اند. به همین خاطر است که مسجد آبی یکی از بهترین اماکن تاریخی استانبول است که ارزش دیدن دارد. دقت کنید که عکس برداری در این مکان ممنوع نیست و می‌توانید لحظات خوش خود و همسفران‌تان را ثبت کنید.

نکاتی که باید پیش از مراجعه به مسجد سلطان احمد استانبول بدانید:

  1. این مسجد برای برگزاری نماز در هر وعده، 90 دقیقه تعطیل است.
  2. بهترین زمان برای مشاهده و تماشای فضای داخلی این مسجد، در ساعت‌های اولیه صبح است.
  3. اگر جزو افرادی هستید که تمایل دارید تا بدون پوشش به این مسجد پا بگذارید، می‌توانید از پوشش اسلامی رایگانی که در ابتدای این مسجد به شما داده می‌شود؛ استفاده کنید.
  4. از آنجایی که اقامه نماز به طور دائم در این مسجد برگزار می‌شود، باید بدون کفش وارد محیط داخلی آن شوید.
  5. دقت داشته باشید که پوشش سر برای ورود بانوان الزامی است. بنابراین، بدون روسری، مقنعه و یا شال نمی‌توانید وارد محیط این مسجد از اماکن تاریخی استانبول شوید.

مسجد سلیمانیه

مسجد سلیمانیه از نظر محبوبیت و حتی اندازه در رتبه دوم قرار دارد. چون که بسیار شناخته شده است و فضای بزرگی دارد. افسانه‌ها و شایعات متفاوتی درباره علت ساخت مسجد سلیمانیه وجود دارد. یکی از افسانه‌ها این است که مسجد سلیمانیه برای این ساخته شد که فرمانروا پس از مرگش هم بتواند حکومت خود را اداره کند. برخی از افرادی که در آن زمان زندگی می‌کرده‌اند هم دلیل برپایی مسجد سلیمانیه را نمی‌دانند.

مسجدی که هم اکنون وارد آن می‌شوید، 7 سال طول کشید تا بنای اولیه آن ایجاد شود. از آن زمان تا اکنون، صدمه‎های متعددی به مسجد سلیمانیه که از معروف‌ترین اماکن تاریخی استانبول است،  وارد شده، به طور کلی، سه بار به بدنه‌ی این مسجد آسیب جدی وارد شد. در دفعه سوم، جنگ جهانی توانست اثرات منفی خودش را بر روی بدنه‌ی سلیمانیه بر جای بگذارد.

شاید باورش سخت باشد که وجود 4 مناره‌ی 76 متری در سلیمانیه تنها براساس معیار زیبایی نیست. چون این مناره‌ها براساس رمز و راز خاصی قرار گرفته‌اند که معمار آن‌ها می‌داند.

یک مورد خاص که احتمال می‌رود مسجد سلیمانیه در سال‌های آینده به دست فراموشی سپرده شود، وجود پل مترو هالیچ است. چون این بنا باعث شده تا نمای بخش شمالی این مکان تاریخی خدشه‌دار شود.

قصر توپکاپی

همانطور که می‌دانید، قصر توپکاپی، محلی برای خرید و یا فروش کالا نیست و از اماکن تاریخی استانبول محسوب می‌شود. در این مکان هم شما باید از تماشای معماری و مناظری که آفریده شده، لذت ببرید. خوب است بدانید که قصر توپکاپی بر روی یک جزیره بنا شده است که دماغه طلایی در بخش شمالی آن قرار دارد.

در برخی از اعصار و دوران‌ها، قصر توپکاپی برای بازدید عموم مردم باز نبوده است. در واقع، این کاخ در سال ۱۹۲۴ بنا بر دستور آتاتورک و به‌عنوان موزه برای بازدید عموم گشوده شد. با این حال، هم اکنون هم برخی از سالن‌های توپکاپی بسته هستند و عموم مردم اجازه دسترسی به بخش‌های داخلی این قصر را ندارند. در دوران قدیم، افرادی که از دروازه سلطنتی می‌گذشتند، تنها حق پیاده روی داشتند و سلطان می‌توانست با اسب خود در این فضا رفت و آمد داشته باشد.

پیش از ورود به این قصر که از اماکن تاریخی استانبول محسپب می‌شود، باید بدانید که امکان عکس گرفتن از بخش‌های خاص را ندارید. پس ناراحت نباشید و با احساس خوب از تمامی این فضاها لذت ببرید.

اطراف قصر توپکاپی هم فضای مناسبی برای گشت و گذار محسوب می‌شود. چون بخش‌هایی از خرابه و کلیسای متعلق به دوران بیزانس است که کنسرت‌های بین المللی هم در آن جا برپا می‌شوند.

آب انبار باسیلیکا سیسترن

این آب انبار متعلق به سرداب در کلیسا است. پس تا اینجای ماجرا متوجه شدید که پای هیچ موزه و مسجدی در میان نیست اما این بنا جز اماکن تاریخی استانبول محسوب می‌شود. در دوره زمانی‌های قبل، از آب انبار باسیلیکا سیسترن برای آبرسانی به بسیاری از ساختمان‌های مهم شهر استفاده می‌‌شده است که اکنون، کاربردی آنچنانی ندارد.

پیش از اینکه به آب انبار باسیلیکا سیسترن بروید، باید بدانید که 52 پله تا مقصد فاصله دارید. چون این آب انبار در بخش زیرزمینی قرار دارد و باید از سطح زمین دور شوید. اگر زمان کافی دارید، تمامی جای جای این آب انبار را طی کنید. چون گفته می‌شود که بیشتر از 336 ستون در فضای داخلی آن به کار رفته است. خوب است بدانید که یکی از اصلی‌ترین دلایل وجود این ستون‌ها، نگهداشتن وزن سقف است.

اگر به بخش‌های غربی آب انبار باسیلیکا سیسترن که از اماکن مذهبی استانبول است، بروید، ستون‌های مدوسا را مشاهده می‌‌کنید. تعداد این ستون‌ها، 2 عدد است. در صورتی که دقیق به آن‌ها نگاه کنید، متوجه می‌شوید که سر مدوسا در یکی از آن‌ها برعکس و در دیگری به طور کاملا درست و واقعی قرار داده شده است.  افراد محلی بر این باور هستند که رمز و راز خاصی برای این کار وجود دارد. برخی از افراد فکر می‎کنند که نگاه منفی مدوسا با این ترفند، خنثی شده است.

توضیحات مربوط به هر بخش از فضای داخلی این آب انبار به دو زبان ترکی و زبان انگلیسی نوشته شده است. بنابراین، هیچ نوع محدودیتی برای کسب آگاهی از فضای داخلی آب انبار باسیلیکا سیسترن وجود ندارد. همچنین، شما می‌توانید از تمامی بخش‌های این بنا که از اماکن تاریخی استانبول به شمار می‌رود، عکسبرداری کنید. چون هیچ نوع قانون و یا محدودیتی برای عکس گرفتن و انتشار آن در این آب انبار وجود ندارد.

وجود کافه باسیلکا که فضای دنج و کوچکی دارد، به چشمان و پاهای شما آرامش می‌بخشد. این در حالی است که بعد از تماشای موزه‌ها و مساجد باید به دنبال رستوران‌ها و کافه‌های خارج از آن‌ها باشید.

قلعه روملی حصار

اگر به تنگه بسفر رفته باشید؛ به احتمال زیاد، قلعه روملی حصار چشم‌های شما را مجذوب خودش کرده است. شاید مهم‌ترین چیزی که پس از ورود به این قلع بشنوید، این باشد که ” قلعه روملی حصار در حدود 4 ماه ساخته شده است!” سوالات و بحث‌های بسیاری در این زمینه وجود دارد. برای پی بردن به دلیل نام گذاری این بنا از اماکن تاریخی استانبول هم می‌توان به مفهوم قلعه‌ای در قلمرو رومی‌ها اشاره کرد.

معماری قلعه روملی حصار دارای نظم خاصی است. چون 3 برج اصلی و یک برج کوچک در نمای ظاهری آن دیده می‌شود. 13 سنگر هم در این میان وجود دارند که باعث می‌شوند تا این 3 برج با یکدیگر ارتباط داشته باشند. به احتمال زیاد حدس زده‌اید که یکی از اهداف قلعه روملی حفاظت بوده است که تا جایی هم موفق بوده‌اند.

یک برج خاص به نام برج خلیل پاشا هم وجود دارد که دارای 9 طبقه است. این برج را می‌توانید از در کنار تنگه بسفر هم مشاهده کنید. برج زغانوس پاشا که لقب اصلی‎ترین برج این مکان تاریخی را دارد، 8 طبقه است.

جمع‌بندی

اماکن تاریخی استانبول فقط مختص علاقمندان به آثار باستانی نیست، بلکه از نظر امکانات تجاری،  تفریحی و ویژگی‌های زیباشناسی نیز حرف‌های بسیاری برای گفتن دارند. با ثبت نام در تور استانبول از مشهد،  فرصت تماشای این اماکن از نزدیک را از آن خود کنید.

 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.