منطقه آزاد چیست؟ معرفی تمامی مناطق آزاد ایران

0 21

ممکن است بارها و بارها نام منطقه آزاد به گوشتان خورده باشد و با شنیدن ویژگی­ هایش هوس رفتن به این مناطق را کرده باشید. بنابراین بار سفر را می بندید و با کوله ­بار خود راهی سفر به منطقه آزاد خواهید شد. هنگامی که وارد این مناطق شوید، خواهید دید که با محل زندگی شما تفاوت­ های اساسی دارد.

ماشین­ های خارجی متنوع درخیابان، قیمت مناسب جنس ­های خارجی، پاساژها و مال­ هایی با طراحی متفاوت، همگی نشان­ دهنده آن است که وارد دنیایی متفاوت شده­اید. اگر قصد سفر به منطقه آزاد را دارید یا علاقه­ مندید تا اطلاعاتی نسبت به آن به دست آورید، تا انتها با ما همراه باشید.

منطقه آزاد چیست؟

منطقه آزاد به مناطق مشخص شده­ ای از یک کشور گفته می ­شود که برخی از قوانین گمرکی و تجاری در آن تسهیل یا به طور کل معاف است. ­در این مناطق به دلیل نبود قوانین دست و پا گیر برای تجارت، کارهای تجاری رونق فراوانی دارد. همین مزایا سبب محبوبیت زیاد منطقه آزاد برای زندگی شده است. البته نباید از یاد برد که زندگی در این مناطق در کنار تمامی مزایای خوبی که دارد، معایبی نیز دارد که باید به طور دقیق و با جزییات بررسی شود.

ایران، هشت منطقه آزاد تجاری دارد که به طور معمول از میان مناطق بندری یا گاهی غیر بندری انتخاب شده­اند. اما ممکن است این پرسش در ذهن تان ایجاد شود که علت شکل­ گیری منطقه آزاد چه بوده است؟ چه تاریخچه­ ای در پشت آن قرار دارد؟

تاریخچه منطقه آزاد

تاریخچه منطقه آزاد

پس از پایان جنگ جهانی دوم، بحران اقتصادی، گریبان­ گیر برخی از کشورها شد، بنابراین کشورهای درگیر، پایان دادن یا به حداقل رساندن این بحران را مبتنی بر گسترش صادرات دانستند. به همین دلیل به پیشنهاد سازمان توسعه صنعت بین­ المللی، منطقه آزاد ایجاد شد.

تعیین منطقه آزاد سبب می­شد تا بسیاری از شرکت­ های خارجی در این مکان­ ها سرمایه­ گذاری کنند و با وارد کردن ارز و سرمایه به کشور در بهبود اوضاع اقتصادی کشور، تاثیر مثبت بگذارند.

مزایای منطقه آزاد

  • نبود قوانین سخت­گیرانه و آسان شدن واردات و صادرات
  • معافیت از مالیات­ شرکت­ های ثبت شدن در منطقه آزاد تا 20 سال
  • آزاد بودن انتقال ارز و سرمایه به خارج از کشور یا مناطق آزاد دیگر
  • ثبت شرکت در منطقه آزاد با مالکیت خارجی کامل
  • تعرفه ­های کم­تر حمل و نقل در فرودگاه­ های مناطق آزاد
  • به وجود آمدن فرصت­ های شغلی فراوان
  • رفت و آمد و اقامت آسان افراد خارجی
  • وجود مقررات ساده برای نیروی کار ایرانی و خارجی

معایب منطقه آزاد

هنگامی که بحث از مناطق آزاد می ­شود، تنها ویژگی ­های مثبت آن به چشم می­آید. اما منطقه آزاد علاوه بر تمامی مزایا، معایبی نیز دارد که بهتر است از آن مطلع شوید.

  • نبود توازن در تقسیم کردن حقوق؛ در منطقه آزاد، دستمزد کارگران فنی و متخصص بسیار بالاتر از دستمزد کارگران عادی است.
  • محروم بودن برخی از مناطق آزاد با وجود بودجه کافی برای پیشرفت آن­ها
  • بیداد فساد اقتصادی در منطقه آزاد
  • قاچاق بسیاری از کالاها به دلیل نبود کنترل کافی بر واردات و صادرات
  • احتمال ضعیف شدن بازار کار منطقه به دلیل واردات بیش از حد

مناطق آزاد در ایران

تا به امروز در ایران، هشت منطقه آزاد تجاری وجود دارد. با توجه به شرایط مطلوب این مناطق، دولت قصد دارد با تعیین بودجه و برنامه­ریزی مناطق بیشتری را به عنوان منطقه ازاد معرفی کند.

منطقه آزاد چابهار، شهری بندری و گردشگری در سیستان و بلوچستان است که به آب­های عمان راه دارد. دریای عمان نیز از مهم­ترین راه­آب­های ارتباطی در جهان محسوب می­­شود. بنابراین ایران می­تواند به وسیله این راه­آب با بسیاری از بندرهای کوچک و بزرگ در دنیا ارتباط تجاری پیدا کند که از نظر اقتصادی اهمیت بالایی دارد.

منطقه آزاد کیش

جزیره شگفت­ا نگیز کیش را می­توان به عنوان یکی از معروف­  ترین مناطق آزاد در ایران معرفی کرد. مراودات تجاری در کیش، جدید نیست و به سال­های دور بازمی گردد. در همان سال­ هایی که صید مروارید در جزیره زیبای کیش هنگام تجارت ایران با هند و  سایر کشورها حرف اول را می­زد.

اما امروزه تجارت در این جزیره به صید مروارید ختم نمی­شود و در بسیاری از زمینه­ها مانند کالاهای برقی، پوشاک، مواد غذایی و شیمیایی نیز مراوداتی انجام می­شود. اگر به خرید کالاهای لوکس و برند علاقه دارید، بهتر است به پاساژهای کیش سر بزنید. به دلیل روابط آزاد تجاری در این منطقه، بسیاری از برندهای لوکس در این جزیره شعبه دارند.

قشم یکی از پرطرفدارترین و البته بزرگ­ترین جزیره­ خلیج فارس است که قدمتی بسیار بالا دارد. این جزیره به دلیل موقعیت جغرافیایی خود، دسترسی خوبی به خارج دارد و در زمینه ­های سوخت ­رسانی به شناورها و کشتی­ های خلیج فارس، صنایع تولیدی صنعتی، انتقال دانش فنی و از این دست کارها فعالیت می­کند.

  • منطقه آزاد انزلی

منطقه آزاد انزلی در شمال کشور، در بخش جنوبی دریای خزر قرار دارد و یکی از مهم­ترین مناطق آزاد ایران محسوب می­شود. هنگامی که حکومت شوروی سابق از بین رفت، کشورهای حاشیه دریای خزر از نظر تجاری اهمیت زیادی پیدا کردند. بنابراین ایجاد منطقه آزاد انزلی در برقراری ارتباط با کشورهای دیگر از نظر واردات و صادرات بسیار اهمیت دارد.

منطقه آزاد ارس از نظر دسترسی به کشورهای دیگر برای تجارت، اهمیت بسیار زیادی دارد. این منطقه در همسایگی آذربایجان و ارمنستان است و از نظر فرهنگی و شهری نیز جایگاه ویژه­ای دارد.

  • منطقه آزاد قصر شیرین

قصر شیرین، شهری غربی در کرمانشاه است که در چند سال اخیر آن را به عنوان منطقه آزاد معرفی کرده­اند. این شهر به دلیل هم­مرز بودن با عراق، محل عبور کالاهایی است که از دو مرز پرویزخان و خسروی وارد عراق می­شوند، به همین دلیل یکی از مهم­ترین مناطق آزاد ایران محسوب می­­شود.

  • منطقه آزاد ماکو

در شمال غربی ایران، در همسایگی ترکیه و آذربایجان، منطقه آزاد ماکو قرار گرفته است. رود ارس و جنگل­های ارسباران از جاذبه­های گردشگری این منطقه محسوب می­شوند که در میان گردشگران داخلی و خارجی محبوبیت بسیاری دارند.

  • منطقه آزاد اروند

در شمال غربی خلیج فارس، در محل تلاقی رودخانه اروند و کارون به منطقه آزاد ارس می­رسیم. این منطقه، دسترسی خوبی به بصره و عراق دارد به همین دلیل به یکی از مهم­ترین مناطق آزاد ایران به شمار می­رود. این منطقه از نظر حمل و نقل هوایی، ریلی، جاده­ای و دریایی اهمیت بالایی دارد.

سخن پایانی

مناطق آزاد در کشور، یکی از پراهمیت ­ترین مناطق برای جذب سرمایه­ های ارزی و گردشگری هستند. البته تمامی این­ها در گرو برنامه­ ریزی صحیح دولتی است تا به پیشرفته ­تر شدن هر چه بیشتر این مناطق کمک کند. برخی از افراد با دانستن ویژگی­ های این مناطق، علاقمند به زندگی در این مکان­ها و راه اندازی کسب و کار خود هستند که باید با اشراف کامل بر مزایا و معایب زندگی در این مناطق راه خود را انتخاب کنند.

 

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.