معرفی اماکن تاریخی اصفهان

0 3,679

شهر اصفهان در زمان اشکانیان مرکز و پایتخت حکمرانی بوده است. آثار تاریخی این شهر قدمت طولانی دارد و برخی از این آثار در فهرست سازمان ملی یونسکو ثبت شده است. بنابراین اماکن تاریخی در اصفهان جزو قدیمی‌ترین ابنیه‌ها در جهان هستند که سالانه گردشگران داخلی و خارجی زیادی به قصد بازدید از این بناها به اصفهان سفر می‌کنند.

میدان نقش جهان: یکی از بزرگترین و زیباترین میدان‌های دنیا

میدان نقش جهان

یکی از زیباترین مکان‌های دیدنی در اصفهان و از بزرگترین میدان‌ها، میدان نقش جهان است که طول تقریبی آن 507 متر و عرض آن 158 متر است. این میدان امروزه به نام میدان امام هم نامیده می‌شود. این بنا از قدیمی‌ترین آثار در اصفهان است که دوره‌های حکمرانی مختلف را به خود دیده است و به دلیل اهمیتی که دارد در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.

این میدان مانند یک زنجیره چهار اثر تاریخی را به هم متصل کرده است. این چهار اثر مسجد شیخ لطف الله، مسجد امام، کاخ عالی قاپو و سر درد قیصریه است.

پیش از زمان صفویه در محل میدان باغی به نام نقش جهان قرار داشت. در دوران شاه عباس صفوی پایتخت کشور از قزوین به اصفهان منتقل شد و بناهایی را در این میدان بنا کرد و باعث رونق آن شد. در این دوران این میدان با نام میدان نو نامیده می‌شد. در طوا سالیان گذشته بنا به دلایل سیاسی یا اجماعی این میدان چندین نام گرفته است.

در زمان شاه عباس دوم که میدان بزرگتر شد نام آن به میدان نقش جهان تغییر کرد. میدان نقش جهان با الگوبرداری از میدان عقیق ساخته شده است. دور میدان 200 حجره در دو طبقه احداث شده. در گذشته طاق‌هایی در اطراف میدان ایجاد شده بود که از بناها محافظت می‌کرد. این طاق‌ها به مرور زمان به حجره‌های امروزی تبدیل شده است و کاربری آن متفاوت شده است.

 در میدان نقش جهان گل‌کاری‌های زیبا مشاهده می‌شود و حوض‌های فیروزه‌ای با فواره‌های بلند زیبایی این میدان را بیشتر کرده است. گردشگرانی که برای بازدید از این اثر تاریخی به میدان نقش جهان مراجعه می‌کنند می‌توانند در پیاده‌روهای این میدان قدم بزنند یا روی نیمکت‌های این محل استراحت کنند. همچنین درشکه‌هایی در قسمت‌های مختلف میدان قرار دارد که کسانی که مایل باشند می‌توانند درشکه سواری در میدان نقش جهان را تجربه کنند.

مسجد جامع اصفهان: مسجد تاریخی دوران صفویه

مهم‌ترین مسجد تاریخی به جا مانده از دوران صفویان مسجد جامع یا مسجد امام اصفهان است. شروع ساخت مسجد از سال 1020 بود و تزئینات آن در زمان شاه سلیمان انجام شد. آثار و کتیبه‌هایی از هنرمندان زیادی در این مسجد به جا مانده است.

این مسجد نشان دهندهٔ معماری دوره صفوی است. شکل مناره‌ها، گنبد و کاشی‌کاری مسجد امام بسیار هنرمندانه است. علاوه بر ظاهر چشم نواز، یکی از ویژگی‌های شاخص این مسجد این است که زیر گنبد آن صدا منعکس می‌شود. در گذشته این مسجد به نام‌های مسجد شاه، مسجد کبیر عباسی، مسجد سلطانی نامیده می‌شد. گردشگرانی خارجی که به اصفهان سفر می‌کنند حتماً بازدید از این مسجد را در برنامهٔ گردشگری خود قرار می‌دهند.

عمارت عالی‌قاپو: عمارت تاریخی اصفهان

عمارت عالی‌قاپو

عمارت عالی قاپو در ضلع غربی میدان نقش جهان قرارد دارد. زیربنای این عمارت 1800 متر است و در 6 طبقه احداث شده است. این کاخ با 53 اتاق برای استراحت، پذیرایی از سفرا و مهمان‌ها در نظر گرفته شده بود. قسمتی هم به نام دولتخانه در این عمارت وجود دارد که بر پایه‌های چوبی استوار است.

مسجد شیخ لطف الله با معماری خاص

مسجد شیخ لطف الله در شرق میدان نقش جهان قرار دارد و به دستور شاه عباس اول و برای استفادهٔ اختصاصی از مسجد ساخته شده است. در زمان قاجاریان به ساختمان این مسجد خسارات زیادی وارد شد که سال‌های بعد توسط رضا شاه پهلوی‌ترمیم شد.

گنبد مسجد شیخ لطف الله حاصل زحمت 17 ساله است. تفاوت معماری مسجد شیخ لطف الله با مساجد دیگری که در دورهٔ صفویه ساخته شده این است که مناره و صحن ندارد.

سر در قیصریه بازار قدیمی اصفهان

سر در قیصریه در ضلع شمالی میدان نقش جهان قرار دارد و به علت شباهتی که به بنایی در قیصریه دارد به این نام معروف است. برای ورود به بازار سنتی میدان نقش جهان باید از این دروازه عبور کرد. این قسمت در اصلی بازار است و به جز آن چهار در فرعی هم وجود دارد. مغازه‌های زیادی در این بازار وجود دارد که انواع صنایع دستی اصفهان را به فروش می‌رسانند.

در ظاهر این بازار در طول سالیان تغییراتی ایجاد شده است. مثلاً در طبقهٔ سوم بازار در گذشته نقاره خانه بوده که در زمان قاجار تخریب شد یا حوضچهٔ مقابل سر در به باغچه تبدیل شده است.

کاخ چهلستون اثر تاریخی به جا مانده از دوران صفویان

کاخ چهلستون

یکی دیگر از مکان‌های تاریخی در اصفهان کاخ چهلستون است. این باغ سلطنتی در دوران صفویه ساخته شده است و مساحت آن بیش از 67000 متر مربع است. نام‌های دیگر این مکان تاریخی باغ چهلستون یا باغ موزه چهلستون است.

شاه عباس اول صفوی دستور ساخت این باغ را صادر کرد ولی کامل شدن آن تا زمان شاه عباس دوم صفوی طول کشید. این مکان برای پذیرایی مهمانان رسمی کشور بوده است. البته در جریان تکمیل کردن ساختمان داخلی باغ به دستور شاه عباس دوم تغییراتی هم ایجاد شده است. آنچه امروز در ساختمان داخلی شاهد آن هستیم تالار 18 ستون، تالار آینه، دو اتاق بزرگ در تالار جنوبی و شمالی است.

عمارت چهل ستون سه درب ورودی است. از در اصلی که وارد این عمارت شوید با یک استخر بزرگ مواجه می‌شوید و بعد از گذشتن از آن به عمارت اصلی می‌رسیم. این عمارت دارای ایوانی است که به دو بخش تقسیم می‌شود. تالار اول 18 ستون دارد که چهار ستون میانی در آن بر پایه‌های شیر سنگی قرار گرفتند و آب از آن‌ها فواره می‌زند و داخل یک حوض مرمری می‌ریزد. بخش دوم تالار آینه است که با هنر دست استادکاران با آینه‌های زیبا و وسیع مزین شده است.

تالار مرکزی کاخ چهلستون دارای نقاشی‌هایی است که اتفاقات مهم تاریخی و جریان‌های سیاسی را به نمایش می‌گذارد. این نقاشی‌ها از دوران صفوی به جا مانده است و به سبک مینیاتوری ایرانی نقاشی شده است. با وجود تمام این شگفتی‌ها، مذهب و اماکن تاریخی مربوط به آن مانند حرم امام رضا از جمله تاثیر گذارترین موارد در تعیین مقصد سفر اصفهانی‌های عزیز است. به همین دلیل مردم این شهر استقبال زیادی از خدمات تور مشهد از اصفهان می‌کنند.

نکتهٔ جالب در معماری این بنا این است که تعداد ستون‌های آن 20 عدد است ولی با نام 40 ستون نامیده می‌شود. علت این امر این است که ستون‌ها در حوض روبروی عمارت منعکس می‌شود و تعداد ستون‌ها را دو برابر می‌کند. استادکاران ماهر ایرانی در و پنجره‌های این عمارت را با چوب و خاتم‌کاری درست کرده‌اند و به زیبایی این عمارت افزوده‌اند.

مدرسه چهار باغ اصفهان: کلسیون کاشی‌کاری دوران صفویه  

مدرسه چهار باغ به نام‌های مسجد مادر شاه یا مدرسه سلطانی هم نامیده می‌شود. این بنا در ضلع شرقی خیابان چهار باغ در زمان سلطنت شاه سلطان حسین با مساحت بیش از5 هزار متر مربع ساخته شده است. شاه سلطان حسین که آخرین حکم سلسله صفوی بود در سال 1116 هجری قمری فرمان احداث مسجد را صادر کرد و ساخت آن در سال 1126 به پایان رسید.

علت اینکه این مدرسه را مسجد مادر شاه می‌نامنند این است که مادر شاه سلطان حسین زمین و امول زیادی را وقف این مدرسه کرده است.

این مدرسه برای طلاب و آموختن علوم حوزوی ساخته شد و از برگذاری مراسم مذهبی، مجالس ترحیم و اعیاد هم در آن انجام می‌شد. یک حجره هم به نام شاه سلطان حسین در این مدرسه وجود داشت که وقتی شاه به این مدرسه می‌آمد در آن جلوس می‌کرد.

خیلی از افراد ادعا می‌کنند این بنا آخرین شاهکاری است که در دوره‌ی صفویان ساخته شده است. زیرا کاشی‌کاری استفاده شده در آن بی‌نظیر است و به عنوان کلکسیون کاشکاری شناخته می‌شود. به همین جهت علاوه بر استقبال توریست‌های داخلی، گردشگران خارجی نیز تمایل زیادی برای بازدید از این مکان تاریخی دارند و در برنامه‌ی بازدید از اماکن تاریخی مدرسه چهار باغ اصفهان را حتماً می‌گنجانند.

سبک معماری مسجد چهار باغ و گنبد آن به مسجد شیخ لطف الله نمی‌رسد اما ظرافتی که در نقوش آن به کار رفته بی‌نظیر است. در ساخت کتبیه‌ها از خطوط نستعلیق استفاده شده است، دارای پنجره‌های چوبی آلت‌بری شده است. فضای حیاط مسجد با درختان چنار چندین ساله و جوی آب فضای روح بخشی را ایجاد کرده است.

مهمانسرای عباسی: قدیمی‌ترین هتل دنیا

مهمانسرای عباسی با قدمت 320 ساله در فهرست آثار ملی ثبت شده است. اگر چه این اثر هنوز در آثار ملی یونسکو ثبت نشده اما نمی‌توانیم به عنوان یک اثر تاریخی از آن چشم پوشی کنیم. این کاروانسرا با مرمت و بازسازی‌هایی که در این سال‌ها انجام شده اکنون به عنوان هتل میزبان گردشگران ایرانی و خارجی است.

در زمان شاه سلطان حسین این مکان کاروانسرا بوده، که شاه بعد از اینکه ساخت آن تمام شد آن را به مادر خود هدیه کرد. به همین دلیل به آن کاروانسرای مادر شاه هم گفته می‌شد. بعد ها به مهمانسرا تبدیل شد و در نهایت از سال 1345 تا کنون با کاربری هتل از آن استفاده می‌شود.

در بازسازی و ترمیم این مهمانسرا ساختار قدیمی و سنتی اتاق‌ها حفظ شده و همچنان اتاق‌ها دورتا دور حیاط هستند و هر کدام ایوانی رو به حیاط دارند. در حیاط هم  به سبک آثار باقی مانده از دوره صفوی حوض بزرگی قرار دارد که محیط را چشم نواز و فرح بخش می‌کند. کسانی که مایل باشند با ساختار سنتی این اثر آشنا شوند می‌توانند با اقامت در این هتل مجلل از آن بازدید کنند.

انگورستان ملک: یکی از آثار تاریخی اصفهان

این مکان باغ انگوری بوده که در زمان نادر شاه افشار به عنوان مالیات از مردم گرفته شده است. اما در دوره ناصرالدین شاه به عنوان مکانی برای برگذاری مراسم عزا و تعزیه از آن استفاده می‌شد. در طول سالیان بخش‌های مختلف این باغ از بین رفته یا تخریب شده اما آنچه از آن باقی مانده یک حیاط و یک سفره خانه است. سفره خانه در قسمت جنوبی حیاط قرار دارد و با یک ارسی هفت دهنه به حیاط جنوبی وصل می‌شود.

پل شهرستان: قدیمی‌ترین پل اصفهان

یکی از قدیمی‌ترین پل‌های اصفهان که در زمان ساسانیان ساخته شده پل شهرستان یا پل جی است. این پل که  به نام پل جسر حسین هم نامیده می‌شود قدیمی‌ترین پلی است که روی زاینده رود ساخته شده و در زمان دیلمیان و سلجوقیان نیز تعمیر و بازسازی شد.

این پل برای اهداف نظامی و جنگی ساخته شده است و قدمت آن به پل دزفول و شوشتر می‌رسد.

این پل با دوازده پایه‌ی سنگی بزرگ و یازده چشمه ساخته شده است. قسمت بالای پل برای عبور و مرور ساخته شده بوده ولی اکنون به علت قدیمی شدن نمی‌توان از آن استفاده کرد. این اثر در فهرست آثار ملی ثبت شده است و بد نیست هنگام بازدید از اصفهان سری هم به این پل بزنید و آن را از نزدیک ببینید.

عمارت هشت بهشت

عمارت یا کاخ هشت بهشت اصفهانی کی از بناهای تاریخی اصفهان است که سالانه مقصد بسیاری از گردشگران است. این کاخ در دوران صفوی ساخته شده و به عنوان یکی از زیباترین کاخ‌های ایران معروف است و در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

این عمارت با 30 متر طول و 35 متر عرض ساخته شده و به وسیله‌ی دو پلکان ده متری از سطح زمین جدا می‌شود. در ایوان آن دو ستون چوبی قرار دارد که با ورودی‌هایی به قسمت داخلی و سرسرای عمارت راه پیدا می‌کند. در وسط سرسرا یک حوض هشت ضلعی قرار دارد و اطراف آن درهایی قرار دارد که اتاق‌های پذیرایی از زنان‌ها راه دارد.  در طاق این عمارت یک نورگیر قرار دارد که این نورگیر شکل گنبدی دارد.

جزیره‌ی کیش زیبا و مدرن است و یک شهر ساحلی بی نظیر با مکان‌های تفریحی است. تور کیش از اصفهان یکی از پرطرفدارترین تورهای مسافرتی است. با کمک آزانس مسافرتی همسفرها به راحتی می‌توانید بلیط رفت و برگشت هواپیما تهیه کنید، در بهترین هتل‌های کیش اقامت داشته باشید و از گشت و گذار در مکان‌های تفریحی در این جزیره لذت ببرید.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.