معرفی لیست اماکن مذهبی تبریز
یکی از مقاصد گردشگری در هر شهری اماکن مذهبی آن شهر است. این اماکن شامل مساجد، بقعهی امامزادگان و کلیساها میشود و معمولاً از سالها پیش ساخته شدهاند و هم اکنون به عنوان یک اثر تاریخی نیز شهرت دارند. شهر تبریز هم با توجه به قدمت طولانی که دارد، دارای اماکن مذهبی متعددی است. در این مطلب شما را با لیست اماکن مذهبی تبریز آشنا میکنیم.
مسجد استاد و شاگرد تبریز
یکی از قدیمیترین مساجد در تبریز مسجد استاد و شاگرد است. این مسجد به نام مسجد علائیه و مسجد سلیمانیه هم شناخته میشود. قدمت این مسجد به زمان ایلخانیان برمیگردد. علت نامگذاری مسجد این است که یک استاد و شاگرد مسئول نگارگریها و خطاطیهای روی دیواره و گنبد مسجد بودند. فردی که این مسئولیت را به عهده داشت عبدالله صیوفی نام داشت و با همکاری شاگرد خود این آثار زیبا را برای تاریخ به یادگار گذاشت.
مسجد استاد و شاگرد با مهارت زیادی ساخته و تزیین شده است. درگاه و ایوان مسجد با کاشیهای ظریف پوشانده شده است و روی طاق و ایوان آن آجرهایی قرار داده شده که بنا را استوار کرده است.
در گذر زمان بنای مسجد در بعضی قسمتها خراب شده است و نیاز به بازسازی و مرمت داشته است که توسط افرادی این کار انجام شده است. البته نام مرمت کنندگان مسجد استاد و شاگرد روی سنگ مرمر در ورودی مسجد حک شده است.
عباس میرزا نایب السلطنه و حاج میرزا محمد علی قراچه داغی کسانی هستند که این مسجد که از جمله اماکن تاریخی تبریز است را مرمت و بازسازی کردند. البته فرد دیگری به نام حاج محمد اردبیلی هم سالها بعد مسئولیت بهسازس مسجد را به عهده گرفت.
زیباییهای مسجد به علاوه قدمت تاریخی آن باعث شد این اثر در فهرست آثار ملی ثبت شود. پس اگر قصد سفر به تبریز را دارید و میخواهید از آثار مذهبی این شهر بازدید کنید نام مسجد سلیمانیه را در لیست مکانهای دیدنی قرار دهید.
تور مشهد از تبریز یکی از تورهایی است که با قیمتهای متنوع و در ایام مختلف سال برگذار میشود. اگر میخواهید با تورهای ارزان قیمت به این شهر سفر کنید میتوانید از کارشناسان آژانس مسافربری همسفرها در این زمینه راهنماییهای لازم را دریافت کنید.
مسجد کبود تبریز
تبریز شهری است که قدمت زیادی دارد و آثار تاریخی و مذهبی آن از سالها پیش باقی مانده است. یکی از مکانهای مذهبی که در شهر تبریز شهرت زیادی دارد مسجد کبود این شهر است.
این مسجد با ظاهر فیروزهای آن از دوران حاکمان قراقویونلو به جا مانده است و به نام فیروزه اسلام هم معروف است. در واقع سال ساخت این مسجد فیروزهای به 554 سال قبل برمیگردد. نامهای دیگری که به مسجد اطلاق میشود مسجد جهانشاه تبریز و در زبان ترکی گوی مسجد است.
مسجد ویژگیهای خاصی دارد که باعث تمایز آن شده استو در ساخت این مسجد از کاشیهای لاجوردی استفاده شده است و به عنوان یکی از معدود مساجد آبی در جهان شناخته میشود. همچنین مسجد 7 گنبد دارد که مهمترین گنبدها روی صحن اصلی و روی صحن جنوبی هستند.
با توجه به اینکه مسجد در زمان قراقویونلو ساخته شده، معماری آن متاثر از ان دوره است. روی دیوارهای شبستان آیههایی از قرآن روی سنگ مرمر حک شده، حتی یک حوض فیروزهای در محوطه مسجد قرار دارد که علاوه بر زیبایی برای وضو گرفتن هم کاربرد داشته است. کتیبههایی هم که در سر درد این مسجد نصب شده است به دست خوش نویسان مشهور آن زمان درست شده و امروز ارزش تاریخی بسیاری دارد. تمام این ویژگیها باعث شده گردشگران داخلی و خارجی زیادی برای بازدید از این مکان مذهبی به آن مراجعه کنند.
امامزاده خواجه سید محمد
شهر تبریز از شهرهای مذهبی ایران است که امامزادگانی در آن مدفون هستند. یکی از امامزادگان این شهر که از نوادگان پیامبر اسلام است و مردم برای وی ارزش و احترام زیادی قائل هستند امامزاده خواجه سید محمد است.
این امامزاده از نوادگان امام چهارم زین العابدین است و به خواجه سید محمد کججانى معروف است. این امامزاده در .در روستاى کججان در 15 کیلومترى جنوب شرقى تبریز قرار دارد. مرقد این امامزاده از سال 749 تا کنون دست نخورده باقی مانده است و هنوز به همان صورت قبل است. مردم محلی برای برگذاری مراسمات عزادارای و به خصوص در ایام عزاداری محرم و عاشورا و تاسوعا به این امامزاده مراجعه میکنند.
این مکان حتی برای گردشگران هم اهمیت خاصی دارد و برای بازدید و زیارت به این صحن این امامزاده مراجعه میکنند. برای رفاه حال گردشگران در اطراف امامزاده امکانات خدماتی فراهم شده است. سرویس بهداشتی، فضاهایی برای نشستن و مکانهای برای ظرف شسستن از جمله امکاناتی هستند که در این مکان ساخته شده است.
امامزاده سید جمال الدین تبریز
یکی از مکانهای مذهبی در تبریز امامزاده سید جمال الدین است که در تمام ایا سال بسیاری از مردم تبریز یا گردشگران به قصد زیارت به آن مراجعه میکنند. این امامزاده از نوادگان موسی ابن جعفر است و در دوران خلافت عباسیان زندگی میکرده است و توسط حاکمان این سلسله به شهادت رسیده است.
زمانی که این مرد بزرگ و مبارز دستگیر شده طوقی از زنجیر پهن به گردن او آویختند و ایشان را 8 سال زندانی کردند. به همین دلیل به سید جمال الدین امامزاده صاحب طوق هم گفته میشود. بقعه متبرک این امامزاده تا زمان صفویان شهرتی نداشت و مشخص نبود اما در دوران صفویان فردی به نام درویش شیخ اویس این مقبره را پیدا کرد و با مشخص کردن شجره نامه زیارتگاهی را ساخت که عاشقان و مریدان این شخصیت بزرگ برای زیارت به این مکان مراجعه کنند.
اصالت امامزاده سید جمال الدین با پنج واسطه به امام هفتم موسی بن جعفر میرسد. پنج واسطه ابوالحسن موسى بن جعفر الجمال ابن محمد بن ابراهیم الیمایى ابن محمد بن عبیداللَّه بن الامام موسى الکاظم هستند.داخل زیارتگاه دو تن از شیوخ بزرگ تبریز دفن شدهاند. این دو نفر آخوند ملا محمد مدرس و شیخ عبدالغفار هستند. همچنین در محوطهی گورستان هم قبرهای کهنه و قوچهای سنگی وجود دارد.
کلیسای مریم مقدس تبریز
اماکن مذهبی تبریز فقط مختص مسلمانان نیست، یکی از مکانهای مذهبی در این شهر کلیسای مریم مقدس است. این کلیسا قدمتی 500 ساله دارد و در قرن 6 هجری ساخته شده است. در منابع تاریخی آمده است که مارکوپولو در قرن 8 هجری قمری هنگامی که به چین سفر میکرد از این کلیسا دیدن کرده است و نام کلیسای مریم مقدس را در کتاب خود آورده است.
سالها و حتی قرنهای زیادی از ساخت این کلیسا میگذرد اما هنوز هم به عنوان یک مکام مذهبی برای گردشگران اهیمت دارد و معماری آن جالب توجه است.
این کلیسا به نام کلیسای سنت ماری هم معروف است و جامعهی ارامنهی تبریز مراسمی مانند مراسم ازدواج، مراسم ملی و مذهبی و غسل تعمید را در این کلیسا انجام میدهند. از دیگر نکات مهمی که در مورد این کلیسا لازم است بدانیم این است که کلیسای مریم مقدس مقر اسقف اعظم ارامه آذربایجان بود و هنوز هم شکوه بنا پابرجا است.
گردشگران خارجی برای کلیسای مریم مقدس بیش از یک اثر تاریخی ارزش قائل هستند. آنها با مراجعه به این مکان علاوه بر بازدید میتوانند مراسمهای مذهبی خود را به جا بیاورد و به این طریق از بودن در تبریز و کشور ایران احساس امنیت کنند. به شما پیشنهاد میکنیم برای دیدن یک اثر تاریخی با ارزش و با شکوه کلیسای مریم را در برنامهی گردشگری در تبریز قرار دهید.
امامزاده ابراهیم در تبریز
امامزده ابراهیم یکی از مکانهای مذهبی و مقدسی است که در تبریز واقع شده است. نصب این امامزاده مشخص نیست و معلوم نیست نصب این پیکر مطهر به کدام یکی از ائمه میرسد. البته دو نظر در این مورد وجود دارد. برخی ادعا میکنند نصب این امامزاده به موسی بن جعفر میرسد درحالیکه برخی دیگر معتقدند نسب امامزاده به امام زین العابدین میرسد. البته در اینکه این بقعه یک امامزاده است و به سلالهی پیامبر برمیگردد شکی نیست اما اینکه نسب آن به کدام امام میرسد در هالهی ابهام قرار دارد.
برای اینکه زائرانی که به این مکان مراجعه میکنند بتوانند از خدمات رفاهی برخوردار باشند درختان و فضای سبز در اطراف این محل ایجاد شده است. به همین دلیل به این امامزاده پارک سید ابراهیم هم گفته میشود. همچنین امکانات و خدمات دیگری نظیر سرویس بهداشتی، مکانهایی برای نشستن هم در این محوطه وجود دارد که زائران و عاشقان این بقعه از آن استفاده کنند.
امامزاده ابراهیم صحن و گنبد سادهای دارد که آیینه کاری در آن استفاده نشده است. یک حیاط نقلی در این محوطه قرار دارد که چند ایوان و حوض کوچک دارد. این حوض کوچک فضای حال و هوای امامزاده را تکمیل میکند و برخی زائران از این حوض کوچک برای وضو گرفتن استفاده میکنند.
مقبره عون ابن علی
عون ابن علی از فرزندان حضرت علی است که مدفنش در بالای رشته کوه سرخاب است. این مقبره به زیارتگاه و محلی برای تفریح تبدیل شده است. نام این امامزاده به عینالی هم مشهور است و بسیاری از گردشگران به قصد زیارت و تفریح به این منطقه مراجعه میکنند. زیرا امکانات رفاهی و آسایش هم در این محل فراهم شده است.
در این منطقه علاوه بر بقعهی امامزاده تندیس شخصیتهای بزرگ و مشهور تبریزی و یادمان شهدای گمنام دفاع مقدس هم قرار دارند. علاوه بر این مراجعه کنندگان به این منطقه میتوانند از پارکینگ خودرو، سرویس بهداشتی، نمازخانه و بوفه، کافه و رستوران که در این منطقه قرار دارد استفاده کنند.
قره کلیسا
قره کلیسا در زبان ترکی به معنای کلیسای سیاه است و اولین کلیسایی است که در شهر تبریز ساخته شده است. این کلیسا بعد از شهادت تاتائوس مقدس که جانشین پادشاه ارمنستان بوده ساخته شده و به همین دلیل برخی این کلیسا را به کلیسای طاطاووس هم میشناسند. داخل کلیسا تزئینات، نقش برجستههای زیبا و آثار تاریخی زیادی وجود دارد که برای گردشگران داخلی و خارجی جذابیت زیادی دارد. مساحت کلی کلیسا بیش از 6 هزار متر مربع است و در سال 1387 به ثبت آثار یونسکو رسیده است.
بسیاری از مسیحیان از کشورهای دیگر برای بازدید از این کلیسا به تبریز مراجعه میکنند و ضمن بازدید از این کلیسا مراسمهای مذهبی را هم در آن به جا میآورند.
کلیسای سنت استپانوس
کسانی که میخواهند در بین آثار و اماکن مذهبی تبریز یکی از قدیمیترین آثار را مشاهده کنند باید به کلیسای سنت استپانوس مراجعه کنند. قدمت این کلیسا به قرن 9 میلادی میرسد و در جلفا واقع شده است. اکثر افرادی که در جلفا زندگی میکنند از اقلیتهای مذهبی هستند و برای این کلیسا ارزش و احترام ویژهای قائل هستند.
با توجه به اینکه این کلیسا بسیار قدیمی است طی گذر زمان نیاز به مرمت و بازسازی داشته و یک بار در دوران صفویان کلیسای سنت استپانوس مورد بازسازی قرار گرفت. حتی این اثر در آثار یونسکو هم ثبت شده است.
در این کلیسا مراسم مذهبی انجام میشود به همین دلیل برای ارامنه جایگاه ویژهای دارد و مراجعات به آن برای بازدید و انجام فرائض دینی زیاد است.
کلیسای انجیلی
یکی دیگر از کلیساهای معروف در تبریز کلیسای انجیلی است. این کلیسا در زمان قاجاریه ساخته شده است و از آن سال تا اکنون مورد توجه جدی اقلیتهای مذهبی بوده است. این کلیسا در سال 1378 در فهرست آثار ملی ثبت شده است. البته دانستن این مطلب خالی از لطف نیست که ساختمان قدیمی کلیسا در سال 1957 تخریب شده و یک ساختمان جدید در خیابان شریعتی جنوبی و والمان احداث شده است.
اگر میخواهید یکی از معروفترین مکانهای مذهبی در تبریز را از نزدیک مشاهده کنید میتوانید سری به این کلیسا بزنید. یکی از مزیتهای بازدید از این کلیسا این است که در داخل شهر است و دسترسی به آن سخت نیست.
کلیسای شوغات تبریز
یکی دیگر از مکانهای مذهبی در تبریز کلیسای شوغات است. قدمت این کلیسا به سال 1940 میلادی برمیگردد و یکی از مکانهای مقدس برای ارامنهی تبریز است. معماری این کلیسا خاص و ویژه است و چهار ستون مربعی در وسط آن قرار دارد. یکی از علتهای مشهور بودن این کلیسا این است که یک اسقف اعظم ارمنی به نام توپوزیان در این مکان دفن شده است. به شما پیشنهاد میکنیم بازدید از این کلیسا را در لیست اماکن مذهبی تبریز قرار دهید.
تور کیش از تبریز یکی از تورهایی است که با قیمتهای متنوع و در ایام مختلف سال برگذار میشود. اگر میخواهید با تورهای ارزان قیمت به این شهر سفر کنید میتوانید از کارشناسان آژانس مسافربری همسفرها در این زمینه راهنماییهای لازم را دریافت کنید.