راهنمای بازدید از اماکن تاریخی قطر
کشور قطر در طول دورانهای مختلف تاریخ و تمدن پر از پستی و بلندی داشته است. از زمانی که تنها یک سکونتگاه موقت ما قبل تاریخ بوده تا به امروز که به خوبی توسعه یافته و به یکی از کشورهای لوکس دنیا تبدیل شده است، این تاریخ و فرهنگ بهخوبی تغییر یافته است.
از همین رو در گوشه گوشهی این منطقه کوچک آثار باستانی و اماکن تاریخی کشور قطر به چشم میخورد که در نوع خود بینظیر است. از جمله اماکن تاریخی کشور قطر میتوان به زکریت، قلات مرایر، الجساسیه و… اشاره کرد که در ادامه به توضیح هر یک از آنها میپردازیم.
معرفی اماکن تاریخی قطر
بهترین و قدیمیترین اماکن تاریخی کشور قطر عبارتاند از:
قلعه الوجبه Al wajba
شهر الریان در کشور قطر یکی از شهرهای مهم گردشگری در این کشور است، زیرا این شهر در حال توسعه، دارای نقاط تاریخی بسیاری است که هنوز هم بهطور کامل به آنها دستیابی پیدا نکردهاند و در حال بررسی هستند. اما در بین این مکانهای تاریخی، قلعه الوجبه یکی از بهترین اماکن تاریخی کشور قطر است که قطعاً ارزش دیدن دارد و برای گردشگری مناسب است.
قلعه الوجبه در اوایل قرن بیستم احداث شد تا در جنگ بین قطر و عثمانیها بتواند سد دفاع خوبی در برابر آنها باشد. جالب است بدانید که این قلعه تاریخی، سنتیترین قلعهی این کشور است که در میان آثار تاریخی ملی کشور قطر به چشم میخورد. این قلعه علاوهبر ارزش تاریخی که دارد یکی از قطبهای اجتماعی، فرهنگی این کشور است.
شهر ساحلی آل زوباره
شهر تاریخی و ساحلی الزوباره در مرز خلیج فارس، یکی از قطبهای مهم تجارت و بازرگانی مروارید از اواسط قرن هجدم تا اواخر قرن نوزدهم بوده است. جالب است بدانید کشور قطر از طریق این شهر با کشورها و نقاط تجارتی زیادی چون عربستان، دریای هند و قسمت غربی آسیا در ارتباط بوده است.
این شهر تاریخی تا حد زیادی در اوایل قرن نوزدهم تخریب شد و به همین دلیل از اوایل قرن بیستم به شهری متروکه تبدیل شده و در نتیجه سازههای سنگی آن فرو ریخت و توسط شنهای بیابانهای این شهر مدفون شد. در حال حاضر تنها بخش کوچکی از این شهر در طی جستوجوهای فراوان پیدا شده است.
این بخش خود جز اماکن تاریخی کشور قطر بهشمار میرود که دارای آثار تاریخی زیادی چون مسجدها، قلعهها، خیابانهای شهری، کلبه صیادان و …. است. از زیباییهای این شهر ساحلی میتوان به چشمانداز دریایش و در عین حال پنهان گشتن آن در زیر ماسههای بیابان اشاره کرد که همین اتفاق موجب حفاظت بیشتر این شهر می شود.
الزوباره نماد تمدن شهری کشور قطر است. همچنین این شهر جز اماکن تاریخی کشور قطر است که شاهد سنت صید مروارید است. شهر الزوباره یکی از شهرهای ساحلی بزرگ کشور قطر است. این شهر تاریخی شاهد محکمی برای تعامل انسان با دریا و بیابان است. صیادان، اشیای وارداتی، تصاویر باقی مانده و… همگی بیانگر توسعه یک شهر ساحلی در کنار منطقهای بیابانی هستند.
دهل المصفیر
غار دهل المصفیر در قسمت غربی دوحه، پایتخت کشور قطر، واقع شده است. این غار جز اماکن تاریخی کشور قطر است که یک سازه طبیعی باستانی بوده و در عمق زمین واقع شده است. اگر به آثار باستانی طبیعی علاقهمند باشید قطعاً این مکان تاریخی برای شما یکی از جالبترین مراکز دیدنی در کشور قطر خواهد بود.
این غار عمقی به اندازه چهل متر دارد که بزرگترین و عمیقترین غار در کشور قطر محسوب میشود و در دسترس عموم مردم قرار دارد. جنس این غار بیشتر از گچ الیافی است که دارای جلوه و درخشش منحصربهفردی است. زمین شناسان معتقدند که این غار سیصد و بیست هزار تا پانصد هزار سال پیش تشکیل شده است.
رز صحرایی پدیدهای زیبا و محافظت شده در این غار است که به شکل شاخههای کریستالی به شکل رز است و نور فسفرسانس دارد. دمای این غار در اعماق به شدت پایین است، بنابراین گردشگران باید توجه کنند که لباس و کفش مناسب با خود به همراه داشته باشند.
الجساسیه
حکاکیها و کتیبههای باستانی الجساسیه که بهصورت صخرهای اجرا شده است یکی از چشمنوازترین اماکن تاریخی کشور قطر محسوب میشوند. این صخره دارای ۸۷۴ حکاکی است که در اصطلاح به آنها سنگ نگاره میگویند. این آثار باستانی زیبا و مروموز در واقع معدنی متروکه از ماسه سنگ است.
جالب است بدانید این صخرههای حکاکی شده در قرن بیستم کشف شدهاند. طول این صخرهها به هفتصد متر نیز میرسد. این حکاکیها شامل شکلها و نمادهای گوناگونی چون قایق، ماهی، گل، فنجان و… است.
قلعه الرکایات
قلعه الرکایات جز خاصترین اماکن تاریخی کشور قطر است این قلعه در قسمت شمال غربی این کشور واقع شده است. در ابتدا مکانی جهت محافظت از چشمههای آب شیرین آن منطقه بوده است. این قلعه یکی از قلعههای بیابانی کشور قطر است که در دهه ۱۹۸۰ بازسازی و مرمت شد. این قلعه از آغاز در درون یک روستا واقع شده بود که امروزه از آن روستا تنها بقایایی بهجا مانده است.
رکایات در زبان ملی به معنای چاه است. ریشه این کلمه در واقع به وجود یک چاه آب شیرین در این منطقه برمیگردد که مردم محلی با مشقت فراوانی آب را از عمق پنج کیلومتری آن استخراج میکردند. عمق این قلعه در حال حاضر به سه متر میرسد. هر گوشه این قلعه از طریق پلکانهایی به چهار برج دیدبانی میرسد.
این برجها که به شکلهای مستطیلی و استوانهای ساخته شدهاند از جالبترین اماکن تاریخی کشور قطر هستند که دارای چشمانداز زیبایی از صخرههای ساحلی میباشند. در این منطقه همچنین یک سکه اسلامی مربوط به دوران عباسی بین قرون هشتصد تا نهصد میلادی کشف شده است.
برجهای بارزان
برجهای بارزان، برجهای تاریخی زیبا و چشمنوازی هستند معماری منحصربهفردی دارند. برجهای بارزان در واقع برجهایی جهت دیدبانی بودهاند که ارتفاعی در حدود شانزده متر دارند. این برجها از جنس سنگ آهنگ و مرجانی ساخته شدهاند. زمان تاسیس این اثر تاریخی اوایل قرن بیستم میلادی است.
کاربرد این مورد از اماکن تاریخی کشور قطر در زمان قدیم دیدبانی کشتیها، بهخصوص کشتیهای عثمانی بوده است. همچنین این برجها کاربردهایی چون مراقبت از منابع و رصد و ردیابی ماه برای تشخیص تاریخ قمری این کشور نیز داشتهاند. بارزان در لغت عربی به معنای مکانهای بلند است.
این برجها با معماری مستطیلی با پلکانهای بیرونی تنها قلعههایی در کشور قطر محسوب میشوند که چند طبقه هستند. دیوارهای این قلعه ضخامتی به اندازه یک متر دارند. سقف این برجها به صورت چهار لایه است که از تیرهای چوبی و سپس از لایهای متراکم از گل و حرا جهت مراقبت از گرمای بیش از حد آفتاب ساخته شده است.
صخرههای راس بروق
در قسمت غربی کشور قطر جزیرهای به نام راس بروق واقع شده است. راس بروق جز اماکن تاریخی کشور قطر است که دارای آثار باستانی همچون سکونتگاههای انسانی است. تاریخ این منطقه به دوران قبل از تاریخ برمیگردد. در این منطقه عموماً کسی سکونت نمیکرده، اما بهطور موقت محل زندگی کوچنشینان بوده است.
این منطقه از گذشته تاکنون محل پیدایش آثار باستانی ما قبل تاریخ بوده است. از جمله این آثار میتوان به سنگ چخماق که جهت شکار استفاده میشده، اشاره کرد.
صخرههای سفید این منطقه بیابانی همچنین منظره خیرهکنندهای را ایجاد میکند. علاوه بر این فرم و رنگ مناظری که به علت فرسایش سنگهای آهکی ایجاد شدهاند، تراش صخرههای سفید توسط باد و طوفان و شکل خاص مناطق زمین شناسی این ناحیه همه و همه جز مشخصههای این منطقه زیبا در دل کویر هستند.
قلعه زکریت
شهر دخان که در ساحل غربی کشور قطر واقع شده است دارای منطقه تاریخی و زیبایی به نام زکریت است. این منطقه جز اماکن تاریخی کشور قطر محسوب میشود که دارای مکانهای قدیمی و باستانی زیبایی است. یکی از این مکانها، قلعه زکریت است که در قرن هجدهم میلادی تاسیس شده است.
این قلعه در ابتدا تنها یک میدان بوده که به مرور زمان برجهایی در چهار قسمت آن ساخته شده است البته این برجها در زمان بازسازی و مرمت به آن اضافه شدند اما هیچگاه موفق به تکمیل آنها نشدند. در نتیجه برجها تکمیل نشده باقی ماندند و تنها سه چهارم آن بازسازی شد. این قلعه که جز اماکن تاریخی کشور قطر است که دارای ناحیه ساحلی نیز هست و در آن قسمتهای تخریب شده مدابس وجود دارد.
مدابس مکانی جهت تهیه غذایی بر اساس خرما بوده است که به آنها دبیس نیز میگفتند. این مکان تاریخی دارای کانالهایی در کف بود که به یک دیگر اتصال داشتند. در هنگام تهیه این غذا ساقههای نخل را روی این کانالها میگذاشتند و بعد خرماها را در گونیهای مخصوص روی هم قرار میدادند. به این صورت تحت فشار شیره غلیظ خرما تهیه میشد.
قلعه الکووت
قلعههای تاریخی بسیاری در کشور قطر وجود دارد که هر کدام از آنها را میتوان یکی از اماکن تاریخی کشور قطر محسوب کرد. یکی از این قلعهها، قلعه الکووت است این قلعه در شهر دوحه پایتخت کشور قطر واقع شده است. قلعههای الکووت به شکل مربع ساخته شدهاند و سفید رنگ هستند.
این قلعه باتوجه به جنبه نظامی که در گذشته داشته است یکی از قلعههای مهم در این کشور محسوب میشود. محل این قلعه در مرکز سوق واقف و منطقه سنتی این شهر است. تاریخ قلعه الکووت به قرن نوزدهم میلادی میرسد. در آن زمان از این قلعه جهت بازرسی و مناسبات نظامی استفاده کردهاند. اما در حال حاضر این قلعه، موزهای جهت بازدید عموم مردم و گردشگران است.
قلات مرایر
قلات من مرایر بهطورکلی قلعهای متروک است که جز اماکن تاریخی کشور قطر بهشمار میرود و امروزه جز خرابهها چیزی از آن باقی نمانده است. قلات مرایر در فاصله یک و نیم مایلی از شهر زوباره و در قسمت جنوب شرقی این شهر واقع شدهاند. در گذشته چند دیوار و کانال بین شهر زوباره و قلعهها وجود داشته است.
همین طور گورستانی با فاصله دو هزار متری از شهر زوباره در نزدیکی این قلعه وجود دارد. جالب است بدانید در ابتدا مسجدی در داخل این قلعهها به نام مسجد مرایر وجود داشته است. همچنین در بیرون از این قلعه ۵ چاهها وجود داشته که آب همگی این چاهها شیرین بوده است.
قلات مرایر را فردی به نام آل بن علی ( از قبیله عتوب) که اصالت کویتی داشت پس از ورود به شهر زوباره ساخت. شهر زوباره خود دارای مناطقی چون شهری مقاوم با دو دیواره بیرونی و داخلی، بندر، راه دریایی، قلات مرایر و قلعه زوباره است.
گروهی به نام گروه مسلم بن خالد در گذشته بر قطر حکومت میکردند. قلات مرایر در گذشته با هدف از بین بردن درگیریهای این گروه تاسیس شد. آنها حمله به منطقه بحرین را از همین قلات مرایر در اواخر قرن هجدهم میلادی آغاز کردند. این قلعه یک مکان مقاوم جهت دفاع از شهر در برابر هر گونه حملهی دشمن بوده است.
روستای تاریخی کتارا
یکی از روستاهایی که به عنوان اماکن تاریخی کشور قطر شناخته میشود روستای کتارا است. این روستا در قسمت شرقی خلیج فارس و قسمت غربی شهر دوحه قرار گرفته است. این روستا فرهنگ، نوع ساختوساز و نوع زندگی کهن خود را حفظ کرده است.
ثبت در فهرست میراث آیسسکو
هر یک از اماکن تاریخی کشور قطر بیانگر پیشینه، تمدن و فرهنگ این کشور از آغاز تاکنون بوده است. بعضی از این اماکن به دلیل ارزش تاریخی که دارند، در لیست میراث جهانی قرار گرفتهاند. از این رو اماکنی چون الزوباره و… در لیست آیسسکو به ثبت رسیدهاند.
تور جام جهانی قطر
مسابقات جام جهانی یکی از مهمترین مسابقات فوتبالی در سطح دنیا هستند. میزبان این مسابقات در سال ۲۰۲۲ کشور قطر است. مردم زیادی از سراسر دنیا در کشور میزبان دور هم جمع میشوند تا شاهد هنرنمایی تیم مورد علاقه خود باشند. اگر مایل به تماشای این مسابقات از نزدیک هستید میتوانید از طریق تور جام جهانی قطر اقدام کنید. از مزایای این تور میتوان به اقامت و رفتوآمد سریع و راحت، آشنایی با ویژگیهای قطر، شناخت تاریخ و فرهنگ این کشور و بازدید از اماکن تاریخی کشور قطر آن اشاره کرد.
جمعبندی
قطر کشوری کوچک در منطقه خاورمیانه است که در ابتدا به ترتیب تحت حکومتهای ایرانی، عثمانی و انگلیسی قرار گرفته است. این اتفاق به نوبه خود تاثیر مستقیمی روی ایجاد اماکن تاریخی کشور قطر و فرهنگ آن داشته است. علاوه بر آن آثار طبیعی موجود در دل دریا و بیابانهای این کشور و همچنین اماکن کهن ماقبل تاریخ آن نیز موجب شدهاند که این کشور جزو کشورهای گردشگری و تاریخی قرار بگیرد.