آشنایی با تاریخچه مالزی
مالزی یکی از کشورهای آسیایی است که به دلیل داشتن سواحل جذاب و مناطق طبیعی و گردشگری به عنوان یکی از مقاصد گردشگری مهم دنیا شناخته میشود. همچنین در این کشور جنگلهای انبوه و سرسبزی قرار دارد که گشت و گذار در میان آنها برای گردشگران جذابیت زیادی دارد. با توجه به قدمت بالای زندگی در این منطقه در این مطلب شما را با تاریخچهی مالزی آشنا میکنیم.
اگر بخواهیم تاریخچه مالزی را به دورههای مختلف تقسیم کنیم این تقسیم بندی به صورت زیر است.
قرون آغازین در مالزی
قدمت شروع زندگی انسانها در مالزی به سالها پیش برمیگرددو به طوریکه تاریخدانان ادعا میکنند از چهل هزار سال قبل از میلاد مسیح انسانها در غارهای نیاه در منطقهی جغرافیایی ساراواک زندگی را شروع کردند. بقایا باقی مانده نشان میدهد حیات در این منطقه قدمت زیادی دارد. همچنین احتمال میرود کسانی که اولین بار در این منطقه زندگی را شروع کردند، نژاد زرد یا چینى مغولى بودهاند و به صورت قبیلهای در این منطقه زندگی میکردند.
دوران فراز و نشیب ملاکا
دومین دورهای که در تاریخ مالزی میتوانیم از ان نام ببریم، دوران فراز و نشیب ملاکا است. بنیان گذاری اولیه ملاکا توسط فردی به نام پارامسوارا شاهزاده سوماترایی و در قرن پانزدهم انجام شد. یک قرن بعد از آن اتفاق پرتغالیها این منطقه را به تصرف در آوردند.
اما باز هم اتفاقات دیگری در این منطقه افتاد و در قرن هفدهم منطقه به تصرف هلندیها در امد. آنها با شکست رقبای پرتغالی آنها را از این سرزمین بیرون کردند و توانستند این سرزمین را به از آن خود کنند.
اتفاقاتی که در این منطقه و در این زمان رخ داد به اینجا محدود نمیشود. میتوانیم به جنگهایی که در قبایل سوماترای غربی اتفاق افتاد یا به حکومت سلطنتی در منطقهی ترنگانو اشاره کنیم. همچنین یکی دیگر از وقایع مهم در تاریخ این منطقه اشغال پینانگ توسط نیروهای انگلیسی است که دانستن آن خالی از لطف نیست.
دوران استعماری
بخشی از تاریخ مالزی به دوران استعماری مربوط است. این دوران به لحاظ زمانی به اوایل قرن نوزدهم میلادی بر میگردد. در این دوران انگلستان سنگپور را اشغال کرده بود و بر آن فرمانروایی میکرد. در توافقی که بین دولت انگلیس و هلند انجام شد بنا بر این گذاشته شد که هلندیها ملاکا را به انگلیس واگذر کنند و به این ترتیب مالزی به عنوان مستعمرهی انگلستان شناخته شد.
دوران استقلال مالزی
یک از دورانهای طلایی برای مردم مالزی مربوط به روزهای استقلال این کشور است. طی جنگ جهانی دوم و در سال 1942 شهر کوالالامپور به اشغال ژاپن درآمد. اما پس از پس از بمباران اتمی که در هیروشیما اتفاق افتاد و ژاپن شکست خورد، فرمانده ی ژاپنی کوالالامپور شهر را به نیروهای انگلیسی تسلیم کرد. چندین سال این شهر مستعمره انگلستان بود.
در دههی 60 میلادی تاریخ مالزی به شکل دیگری رقم خورد. در این سالها مالزی با صباح و ساراواک و سنگاپور در یک توافقنامه با هم متحد شدند و اتحادیهای به نام اتحادیهی مالزی را تشکیل دادند.
دوران بعد از استقلال
پس از اینکه مالزی به عنوان یک کشور مستقل اعلام شد بازهم مشکلاتی را پیش رو داشت. برخی از این مشکلات به درگیرىهای این کشور با کشوراندونزى مربوط بود و باعث شد در نهایت در سال 1965 مالزی از سنگاپور جدا شود و اعلام استقلال کند. همچنین در سال 1704 کشور فیلیپین نیز به عنوان مدعى فعال براى ساباه اعام شد و حتی این ادعا تا اممروز هم پابرجا است.
تاریخچه کوالالامپور
کوالالامپور یکی از قدیمیترین شهرهای کشور مالزی است. در سال 1850، چند نفر کارگر چینی برای پیدا کردن معادن بزرگ قلع اجیر شدند. آنها در فرایند جستجوی معدن در محل تلافی دو رود کلانگ و گومبک لنگر انداختند تا در این منطقه معدن تازهای را پیدا کنند. از همان زمان جمعیتی در این منطقه دور هم جمع شدند و شهری به نام کوالالامپور ایجاد شد. انتخاب این نام برای شهر تازه ایجاد شده از اسم رودخانه کومبک الهام گرفته شد. نام دیگر این رودخانه گل آلود است و شهر کوالالامپور، اسم خود را از همین کلمه گرفته است. به مرور زمان که شهر گسترش پیدا کرد و معدن رونق گرفت این منطقه هم به یک بندرگاه تجاری تبدیل شد.
طی سالیان طولانی این شهر اتفاقات و حوادث گوناگونی را تجربه کرده است. یکی از مهمترین وقایع در تاریخ این شهر کنترل اوضاع به دست فرمانده چینی است. بنا به روایتهای تاریخ در سال 1870 فرماندهی چینی مامور کنترل اوضاع شهر شد و در سال 1880 توانست مرکز ایالت سلانگور را به عهده بگیرد.
همچنین در سال 1881 آتش سوزی عظیمی در این منطقه رخ داد و ساختمانهای چوبی این شهر را تخریب کرد. که بعدها برای رفع این مشکل خانهها با آجر و سفال بازسازی شدند. سپس خط آهن در این شهر توسعه پیدا کرد و در نهایت در سال 1896، کوالالامپور به عنوان مرکز مرکز ایالت های فدرال مالایی انتخاب شد.
پرچم کشور مالزی
پرچم کشور مالزی برای اولین بار همزمان با اعلام استقلال این کشور و در سپتامبر سال 1963 به رسمیت شناخته شد.
موقعیت جغرافیایی مالزی
مالزی کشوری در جنوب شرقی قاره آسیا است که در حال حاضر 13 ایالت و 3 سرزمین فدرال دارد. به استانداران هر استان در اصطلاح شاه آن استان گفته میشود.
مالزی به وسیلهی دریای جنوبی چین به دو قسمت هم اندازه تقسیم شده است. یکی از این قسمتها شبه جزیره مالزی است و دیگری به نام بورنئوی مالزی یا مالزی شرقی معروف است. مالزی از شمال با کشورتایلند مرز خشکی دارد و با کشورهای سنگاپور، ویتنام و اندونزی مرز دریایی دارد. کشور مالزی در برگیرندهی شاه نشینهای جوهور، کداه، نگری سمبیلان، پاهنگ، ترنگانا، پرلیس، سلانگور، پراک، کلانتان است. دو ایالت این منطقه را فرمانداران ملاکا و پنانگ، همچنین دو منطقه فدرال پوتراجایا و کوالالامپور سرپرستی میکنند.
از طرف دیگر مالزی شرقی با برونئی و اندونزی مرزهای دریایی و خشکی مشترکی دارد و با کشورهای کشورهای ویتنام و فیلیپین مرز دریایی دارد. مالزی شرقی ایالات ساباح، ساراواک و حوزه لابوان را در بر میگیرد. در مالزی دولت شهر کوالالامپور را به عنوان پایتخت اعلا کرده است اما پایتخت اداری آن پوتراجایا در جنوب کوالالامپور است.
این مقاله ادامه دارد…