آشنایی با آرامگاه شعیای نبی
یکی از قدیمیترین مناطق شهر اصفهان، ساختمانی در خیابان هاتف است که مجموعهای از معماری عصر سلجوقی و صفوی در آن مشاهده میشود. بقعهی شریف حضرت شعیا در کنار امامزاده اسماعیل (ع) در این ساختمان قدیمی قرار دارد. در این مطلب قصد داریم شما را با آرامگاه شعیای نبی و ویژگیهای معماری آن آشنا کنیم تا در سفر به اصفهان تشرف به این مکان مقدس را از دست ندهید.
شعیای نبی کیست؟
حضرت شعیا از پیامبرانی است که بر قوم بنی اسرائیل مبعوث شده است و نسبش به حضرت یعقوب (ع) میرسد. نام این پیامبر بزرگوار در قرآن نیامده است، اما در انجیل برنابا، انجیل متی مرقس، انجیل لوقا و انجیل یوحنا نام او به عنوان اشعیاه پیامبر آمده است. شعیای نبی در قرن 8 هجری قمری در فلسطین به نبوت رسید و به مدت 40 سال به هدایت مردم مشغول بود. ایشان قبل از حضرت زکریا (ع) به پیامبری مبعوث شده است.
در زمان شعیای نبی قوم آشوری به فلسطین حمله و بیت المقدس را محاصره کرد. حاکم وقت فردی به نام حزقیا بو؛ او از شعیای نبی خواست تا برای نجات مردم دعا کند. دعای پیامبر مستجاب شد و آشوریان دست از محاصره شهر برداشتند، به این ترتیب پیامبر مورد تکریم و احترام مردم قرار گرفت.
روایتهای مختلفی در مورد مدفن حضورت شعیا وجود دارد. برخی معتقدند او در غاری در تلمود در 15 کیلومتری جنوب غرب فلسطین مدفون شده است و هیچگاه از آن منطقه خارج نشده است. اما برخی دیگر معتقدند مدفن شعیای نبی در اصفهان و در کنار مزار امامزاده اسماعیل (ع) قرار دارد.
با توجه به بعد مسافتی که بین زادگاه شعیبای نبی در فلسطین و بارگاه منسوب به وی در اصفهان وجود دارد، نمیتوان با قطعیت انتساب این مدفن را به ایشان تایید کرد.
بازدید از اماکن مذهبی اصفهان بخشی از جاذبهی سفر به اصفهان است. در این شهر آرامگاه امامزادگان و مساجد قدیمی بسیاری وجود دارد که مورد توجه توریستهای داخلی و خارجی قرار میگیرد.
مکان آرامگاه حضرت شعیا کجاست؟
آرامگاه شعیای نبی در شهر اصفهان و در حاشیهی خیابان هاتف اصفهانی قرار دارد. خیابان هاتف یکی از قدیمیترین مناطق اصفهان است، پس انتظار میرود ساختمان بنا هم قدیمی باشد. در ساختمانی که آرامگاه شعیای نبی در آن قرار دارد، مدفن امامزاده اسماعیل از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) نیز واقع شده است.
مطابق اسناد تاریخی در زمان خلافت امیر المونین علی (ع)، در مکانی که بقعه حضرت شعیا قرار داشت، مسجدی بنا شد. این مسجد خویشنان نام داشت که بعدها به مسجد شعیا تغییر نام داد. با توجه به قدمت زمان ساخت این مسجد، ادعا میشود مسجد شعیا اولین مسجدی است که در اصفهان ساخته شده است.
تور مشهد از اصفهان پرطرفدارترین تور مذهبی داخلی است. زمان برگذاری تور بر قیمت آن تاثیرگذار است. با توجه به سرمای شدید فصل زمستان در مشهد و کاهش تعداد گردشگران و زائران، تورهای ارزان قیمت در این فصل برگذار میشود.
ویژگیهای ساختمان و بقعهی شعیای نبی
بنای اولیهی ساختمانی که مزار حضرت شعیا در آن قرار دارد اوایل اسلام ساخته شده است، اما بخشی از ساختمان فعلی در زمان سلجوقیان ساخته شده است. در سالهای اولیه ساخت مسجد، منارهای هم برای ساختمان ساخته نشده بود، که در زمان سلجوقیان اضافه شد. همچنین در زمان صفویان رواق، صحن و بخش دیگری از ساختمان بقعه احداث شد.
سر در رواق بقعه یک کتیبه قدیمی قرار دارد. در این کتیبه با خط ثلث سفید و با کاشی معرق بر زمینهی لاجوردی تاریخ 1041 هجری قمری حک شده است. کتابت خط این کتیبه توسط فردی به نام محمدرضا امامی انجام شده است. با توجه به تاریخ حک شده در کتیبه میتوان ادعا کرد که زمان کتابت آن به دوران شاه صفی جانشین شاه عباس اول بر میگردد.
یکی دیگر از کتیبههای قدیمی دیگری که در بقعهی حضرت شعیا قرار دارد، در بالای درب چوبی است. این کتیبه نیز به خط ثلث سفید کتابت شده است و بر اساس آن مشخص میشود که بازسازی و مرمت بنا در زمان شاه سلطان حسین انجام شده است.
یکی دیگر از موارد قابل توجه که در اطراف بقعه شعیای نبی قرار دارد، اشعاری است که با خط نستعلیق و بر زمینهی لاجوردی گچبری شده است. این کار را فردی به نام محمد صالح اصفهانی انجام داده است و در آن به تاریخ 1111 اشاره شده است.
قبر شعیای نبی حدود 1متر و 70 سانتیمتر بلندتر از سطح زمین قرار دارد و روی آن یک ضریح چوبی نفیس قرار دارد. روی ضریح حضرت شعیبا با پارچههای مخمل سیاه رنگ پوشانده شده است.
آژانس مسافرتی همسفرها مجری برگذاری تورهای داخلی و خارجی در تمام ایام سال است. برای آگاهی از زمان برگذاری تور مورد نظر، قیمت و خدماتی که در اختیار مسافران قرار میگیرد، میتوانید با کارشناسان آژانس تماس بگیرید.
سنگابه
داخل حیاط ساختمانی که امامزاده و بقعهی شعیای نبی قرار دارد دو سنگاب در دو نبش شرقی و غربی حوض وجود دارد.
- سنگاب شرقی
سنگاب شرقی کتیبهای است که صلوات به چهارده معصوم با خط ثلث و به صورت برجسته در اطراف آن تراشیده شده است و در سایر قسمتهای آن نقشهای گل و بته مشاهده میشود. پایهی سنگاب به شکل چهارگوش است و به جز کتیبه نوشتهی دیگری هم با عنوان (وقف نمود بر آستانه حضرت امامزاده اسماعیل این حوض را حاجیه شاهمر بنت حاج میرزا علی جزی برخواری سنه 1049) روی سنگاب مشخص است. این کتیبه هم به عنوان مدرکی برای ساخت سنگاب در زمان شاه صفی است.
- سنگاب غربی
پایهی سنگاب غربی هم مانند سنگاب شرقی است و روی بدنهی خارجی آن صلوات به خط ثلث و نقشهای تزئینی مشاهده میشود. همچنین پنج کنده کاری به شکل دایره که محل قرار گرفتن کاسه آبخوری است در لبهی آن مشاهده میشود.
جمع بندی
اصفهان شهری قدیمی است که آثار تاریخی و مذهبی بسیاری دارد. یکی از مکانهای مذهبی اصفهان، آرامگاه پیامبری از بنی اسرائیل به نام شعیای نبی است. بقعهی متبرک پیامبر بنی اسرائیل در مجموعهای در خیابان هاتف در جوار امامزاده اسماعیل (ع) قرار دارد. ساختمانی که بقعه در آن قرار گرفته پیش از اسلام ساخته شده اما در زمان سلجوقیان و صفویان مورد بازسازی قرار گرفته است.