معرفی شهر دبی در یک نگاه!

0 628

دبی یکی از بزرگ‌ترین و ثروتمندترین شهرهای امارات متحده عربی و خاورمیانه است. امروزه، این شهر از مهم‌ترین بنادر و مراکز تجاری جهان به حساب می‌آید. این امر عمدتا از موقعیت جغرافیایی استراتژیک این شهر و سیاست‌گذاری‌های درست آن ناشی می‌شود. در سال‌های اخیر، کارشناسان اقتصادی، این شهر را با سنگاپور و هنگ‌کنگ مقایسه کرده‌اند. اکنون، به‌سادگی می‌توان عنوان یکی از پیشگامان برتر خارومیانه در زمینه‌های فناوری و شهرسازی را به دبی اختصاص داد.

در حال حاضر، این شهر خیال‌انگیز که از آن با عنوان عروس خلیج فارس نیز یاد می‌شود یکی از پرجاذبه‌ترین مراکز گردشگری این ناحیه به شمار می‌آید. در این مطلب، قصد داریم به معرفی شهر دبی پرداخته و کلیه اطلاعات مربوط به آن را با شما به‌اشتراک بگذاریم. پیشنهاد می‌کنیم با ما همراه باشید.

آشنایی با دبی

معرفی شهر دبی از نقطه نظر تاریخی

برای معرفی شهر دبی، پیش از هر چیز بهتر است تاریخچه به‌وجود آمدن آن مورد بررسی قرار گیرد. در سال 1833 میلادی، یعنی کم‌تر از 200 سال قبل، دبی به‌عنوان یکی از روستاهای اطراف ابوظبی شناخته می‌شد. در همین تاریخ، یکی از افراد آل مکتوم به‌همراه برخی از اعضا خانواده و دوستان و آشنایان خود از ابوظبی به این روستا نقل مکان کرده و در کنار خور یا رودخانه بزرگ آن ساکن شد.

این افراد که شمار آن‌ها به 800 نفر می‌رسید به ماهی‌گیری، داد و ستد با روستاها، شهرها و کشورهای مجاور و همچنین، صید مروارید پرداختند. این روند تا سال 1966 میلادی ادامه یافت. در این مدت، فعالیت‌های تجاری در این شهر رونق بیش‌تری گرفت. با این حال، در همین سال و به‌دنبال کشف نفت در این ناحیه، اقتصاد دبی به شکل قابل توجهی دگرگون شد. انتقال تعداد بسیار زیادی از مهندسان و کارگران فعال در زمینه استخراج نفت، تعداد ساکنان این شهر را ناگهان 3 برابر کرد. به‌تدریج، دبی به یکی از مهم‌ترین منابع جهانی نفت تبدیل شد.

با این حال، دبی با ساختار امروزی از سال 1971 میلادی، پس از استقلال این کشور و جدا شدن آن از بریتانیا به‌تدریج شکل گرفت. در این زمان، دبی، ابوظبی، راس‌الخیمه و 4 استان شیخ‌نشین دیگر به‌همراه هم کشوری با نام امارات متحده عربی را تاسیس کرده و با فاصله نسبتا کوتاهی، درهم امارات را به‌عنوان واحد پول خود به جهانیان معرفی کردند.

اقتصاددانان و سیاست‌گذاران دبی با معرفی جبل‌علی به‌عنوان یک منطقه آزاد تجاری، واردات و صادرات نامحدود را در راس فعالیت‌های خود قرار داده و تدریجا به‌جای نفت بر صنعت گردشگری و جذب سرمایه‌های خارجی از طریق فروش املاک و اعطا اقامت تمرکز کردند. امروزه، این شهر عنوان یکی از مدرن‌ترین و ثروتمندترین شهرهای جهان را به خود اختصاص داده و قطب گردشگری خاورمیانه به حساب می‌آید.

معرفی شهر دبی از نظر جغرافیایی و تقسیمات شهری

برای معرفی شهر دبی از نظر جغرافیایی می‌توان گفت، این شهر با مساحتی بالغ بر 4114 کیلومتر مربع و با جمعیتی در حدود 2.1 میلیون نفر در جنوب ایران و در کرانه خلیج فارس قرار دارد. دبی که عنوان یکی از بزرگ‌ترین و پر جمعیت‌ترین شهرهای امارات متحده عربی را به خود اختصاص داده در بیابان‌های شبه جزیره عربستان و در دهانه خلیجی عمیق و پر آب واقع شده است.

عمق زیاد خلیج و اتصال آن به آب‌های بین‌المللی از اصلی‌ترین دلایلی است که رفت‌وآمد کشتی‌های بزرگ و تبادلات کلان اقتصادی را در آن امکان‌پذیر کرده است. این امر، دبی را به یکی از مهم‌ترین بنادر خاورمیانه و یکی از اصلی‌ترین مقاصد اقتصادی جهان تبدیل کرده است. پیش‌روی آب خلیج در میان دبی، این شهر را به 2 منطقه دیره و بر دبی تقسیم می‌کند.

منطقه دیره دبی

منطقه دیره نامی است که به بخش شمالی این شهر اطلاق می‌شود. دیره در مقایسه با بر دبی از ساختاری به مراتب سنتی‌تر برخوردار است. بسیاری از ساکنان قدیمی این شهر در همین ناحیه منزل دارند. در این منطقه می‌توان بسیاری از ادارات دولتی، بازارهای سنتی و بافت قدیمی‌تر شهر را مشاهده کرد. این منطقه با شهرهای شارجه و آل عویر احاطه شده است. فرودگاه دبی نیز در بخش جنوبی همین محله قرار دارد.

منطقه بر دبی

بر دبی نام محله‌ای است که در جنوب رودخانه یا خور واقع شده و عمدتا برج‌های لوکس، آسمان خراش‌های غول‌پیکر، مراکز تجاری بی‌نظیر، رستوران‌های مدرن و مکان‌های تفریحی این شهر را در خود جا داده است. از شناخته‌شده‌ترین سازه‌ها و ساختمان‌های موجود در این منطقه می‌توان به برج‌العرب و جمیرا اشاره کرد. از سوی دیگر، جاده شیخ زاید به‌همراه طیف گسترده‌ای از آسمان‌خراش‌های رفیع نیز در منطقه بر دبی قرار دارند. در مجموع، این ناحیه را می‌توان به‌عنوان بخش مدرن‌تر و لوکس‌تر شهر معرفی کرد.دبی

معرفی شهر دبی از نقطه نظر فرهنگی

دبی با قرارگیری در شبه جزیره عربستان و کشور امارات متحده عربی از فرهنگ و آداب‌ورسوم رایج میان اعراب پیروی می‌کند. اغلب مردمان این شهر را مسلمان عرب‌تبار تشکیل می‌دهند. با این حال، تمرکز بر صنعت گردشگری باعث شده که سبک زندگی و پوشش متنوع گردشگران، مسافران و ساکنان غیر بومی دبی از طرف اهالی و سیاست‌گذاران این شهر پذیرفته شود. در این شهر، برای سلایق گوناگون خدمات، امکانات و تفریحات متفاوتی وجود دارند. بنابراین، همه افراد در سنین مختلف و با باورهای اعتقادی متنوع در کنار یکدیگر حضور داشته و هر یک به فراخور حال خود می‌توانند در این شهر اوقات خوشی را سپری کنند.

معرفی شهر دبی از نقطه نظر مذهبی

درست مانند سایر نقاط امارات متحده عربی، دین و مذهب رسمی رایج در دبی هم اسلام است. با این حال، در این شهر طیف گسترده‌ای از مهاجران و گردشگرانی به‌چشم می‌خورند که به سایر ادیان و مذاهب اعتقاد دارند. به همین دلیل، در کنار مساجد عظیم مسلمانان می‌توان کلیساها، معابد و عبادت‌گاه‌های مختلفی را نیز مشاهده کرد که هر یک به گروهی خاص تعلق دارند.

زندگی مسالمت‌آمیز افراد گوناگون با ریشه‌های اعتقادی مختلف در کنار یکدیگر از مهم‌ترین عواملی است که به رشد صنعت گردشگری در این شهر کمک می‌کند. در واقع، هر فردی با هر دین و باوری در این شهر مدرن و پر تکاپو احساس امنیت کرده و می‌تواند مراسم عبادی مورد نظر خود را اجرا و در آیین‌های ویژه خویش شرکت کند.

زبان رایج در شهر دبی

در هنگام معرفی شهر دبی، لازم است به زبان‌ها و گویش‌های رایج در آن نیز اشاره شود. دبی یکی از مهم‌ترین شهرهای امارات متحده عربی است. بنابراین، زبان اصلی این شهر را می‌توان عربی دانست. با این حال، بخش قابل توجهی از ساکنان دبی به مهاجرانی اختصاص دارد که در کلیه مراکز تجاری و اداری مشغول به کار بوده و در کنار فعالیت در حوزه‌های گوناگون، در این شهر زندگی می‌کنند. برقراری ارتباطات علمی و تجاری با کل دنیا، حجم گسترده تبادلات اقتصادی با سراسر نقاط جهان، اعطای تابعیت به ملیت‌های مختلف و حضور قابل توجه مهاجران از اصلی‌ترین دلایل گسترش زبان انگلیسی در این شهر به حساب می‌آید.

اهمیت موارد یاد شده به‌اندازه‌ای است که گردشگران این شهر در کلیه مراکز تجاری، اداری و درمانی به‌راحتی می‌توانند به زبان انگلیسی صحبت کرده و با دیگران ارتباط برقرار کنند. این موضوع برای گردشگران حائز اهمیت بوده و گردشگران ایرانی بخصوص کسانی که با تور دبی از مشهد به این شهر سفر می‌کنند با زبان انگلیسی نیاز‌های خود را برطرف خواهند کرد.

اغلب دانشگاه‌ها، مدارس و مراکز آموزشی دبی، مواد درسی خود را به زبان انگلیسی در اختیار دانش‌آموزان و دانش‌جویان قرار می‌دهند. علاوه بر این‌ها، زبان‌ها و گویش‌های متنوعی نظیر فارسی، چینی، بنگالی و هندی هم در گوشه‌وکنار این شهر به گوش می‌رسد.

واحد پول شهر دبی

واحد پول رسمی دبی، درهم امارات است. با این حال، تجار، گردشگران و ساکنان این شهر به‌راحتی می‌توانند کلیه تبادلات اقتصادی و تجاری خود را با استفاده از دلار آمریکا نیز انجام دهند.

آب‌وهوای دبی

وقتی صحبت از معرفی شهر دبی به میان می‌آید، بهتر است به آب‌وهوای آن هم اشاره شود. قرار گیری دبی در منطقه‌ای بیابانی و در عین حال، مجاورت آن با دریا باعث شده از آب‌وهوایی بسیار گرم و مرطوب برخوردار باشد. در طول تابستان، میانگین دمای هوا در این شهر به 40 درجه سانتی‌گراد می‌رسد. این در حالی است که زمستان‌های دبی هم کاملا گرم بوده و در سردترین مواقع سال، دمای هوا تنها تا 24 درجه سانتی‌گراد کاهش پیدا می‌کند.

با این حال، وجود سیستم‌های خنک‌کننده قوی در کلیه اماکن سرپوشیده و حتی در برخی از مناطق رو باز و همچنین، آزادی در انتخاب نوع پوشش و دسترسی به مجهزترین وسایل نقلیه از عمده‌ترین عواملی است که تحمل گرما را برای گردشگران و ساکنان این شهر ساده‌تر می‌کند. به همین دلیل، طیف گسترده‌ای از مسافران در کلیه فصول سال از گوشه‌وکنار جهان به این شهر آفتابی سفر می‌کنند.

معرفی شهر دبی از نظر چشم‌اندازهای شهری

ساخت‌وساز مراکز مجهز و برج‌های عظیم به‌ویژه در دو دهه گذشته در دبی به شکل چشمگیری افزایش یافته است. امروزه، به جرات می‌توان دبی را شهر آسمان‌خراش‌های زیبا و نفس‌گیر نامید. این آسمان‌خراش‌ها عمدتا در منطقه بر دبی و در مجاورت مجهزترین مراکز تجاری و اقتصادی این شهر دیده می‌شوند. از معروف‌ترین آسمان خراش‌های دبی می‌توان به برج خلیفه، برج قرن 21 و برج جهان اشاره کرد. این در حالی است که شهرک‌های بسیار زیبا با خانه‌ها ویلایی لوکس و مدرن نیز در این منطقه به‌چشم می‌خورند. از این جمله، می‌توان به ویلاهای بوتیک رودا، بوتیک مرجانی، ویلاهای ساحلی نیکی و ویلاهای مدلوک اشاره کرد. ساکنان این شهرک‌های ویلایی به‌صورت 24 ساعته به امکاناتی نظیر استخر، سونا، جکوزی، اسپا و زمین‌های ورزشی دسترسی دارند.

وجود مراکز تجاری و تفریحی لوکس در ناحیه بر دبی، این منطقه را به یکی از محبوب‌ترین مقاصد گردشگری این شهر تبدیل کرده است. از مهم‌ترین مراکز تجاری این منطقه می‌توان مرکز خرید دبی (Dubai Mall)، مرکز خرید امارات (Mall Of Emirates)، وافی، بازارچه مدینه واقع در منطقه ساحلی جمیرا و مرکاتو را نام برد.

این در حالی است که در بخش شرقی این محله می‌توان منطقه‌ای به نام بستکیه را مشاهده کرد که از حال‌وهوا و معماری متفاوتی برخوردار است. محله بستکیه یکی از قدیمی‌ترین نواحی دبی و یادگاری به‌جا مانده از اواخر قرن 19 میلادی است. از قرار معلوم، این منطقه در اصل، مکانی برای استقرار و زندگی بازرگانان و تجار ثروتمند ایرانی بوده است. در آن زمان، بازرگانان ایرانی برای داد و ستد پارچه و مروارید به این منطقه نقل مکان کرده یا مکررا به این جا مراجعه می‌کرده‌اند.

سازه‌های این ناحیه عمدتا براساس معماری قدیمی و گرمسیری ایرانی بنا شده‌اند. بادگیرها و ساختمان‌های آهکی و بسیار زیبای این منطقه یادآور معماری رایج در یزد و کاشان است. تلفیق عناصر عربی با این روش ساخت‌وساز، چشم‌اندازی با شکوه و باستانی را در پیش چشم بیننده به تصویر می‌کشد. در طول زمان، ساختمان‌های این محله بارها به دلایل گوناگونی رو به نابودی رفتند. سرانجام، در سال 2005 میلادی شهرداری دبی با بهره‌گیری از توان و تخصص مهندسان و معماران انگلیسی این منطقه و بناهای آن را کاملا بازسازی کرد. امروزه، بستکیه را می‌توان یکی از دیدنی‌ترین قسمت‌های این شهر به حساب آورد.

از سوی دیگر، منطقه دیرا نیز از بافتی سنتی و مناطق تجاری و مسکونی نسبتا قدیمی برخوردار است. ساختمان‌های این محله عمدتا در یک یا دو طبقه ساخته شده‌اند. در این بخش از دبی می‌توان بازارها و مغازه‌های سنتی را مشاهده کرد که از سالیان دور در این ناحیه قرار داشته و اکنون نیز محل تردد بومیان و بازرگانان هستند. از این جمله، می‌توان بازار مرشد و سیتی سنتر را برشمرد.

معرفی شهر دبی از نقطه نظر اقتصادی

برای معرفی شهر دبی از نقطه نظر اقتصادی باید گفت، بر خلاف باور رایج، اقتصاد این شهر بر مبنای تجارت نفت پایه‌ریزی نشده است. در دهه‌های 1960 تا 1990 میلادی، اقتصاد دبی عمدتا بر فروش نفت تمرکز داشت. با این حال، ثروت به‌دست آمده از این راه عمدتا درجهت ایجاد زیرساخت‌های مورد نیاز برای گسترش سایر فعالیت‌های اقتصادی صرف شد.

از آن زمان تا کنون، اقتصاد دبی هم‌چنان بر پایه بازرگانی و داد و ستد با سراسر جهان می‌چرخد. در حال حاضر، این شهر دارای دو بندر بزرگ و یک مرکز حمل‌ونقل هوایی بین‌المللی است. در سال 1980 میلادی، منطقه آزاد تجاری جبل علی هم برای جذب سرمایه در حوزه‌های صنعتی با تمرکز بر ذوب آلومینیوم، خودروسازی و تولید سیمان ایجاد شد. امروزه، سرمایه‌گذاران خارجی بدون نیاز به شریک بومی اجازه دارند در زمینه‌های گوناگون فعالیت کنند. این روزها، شهر دبی را می‌توان مقر بیش از 6400 شرکتی دانست که بسیاری از آن‌ها در اصل اروپایی و آمریکایی هستند.

سخن آخر

در این مطلب، تلاش کردیم به معرفی شهر دبی پرداخته و مهم‌ترین ویژگی‌های آن را با شما به‌اشتراک بگذاریم. با توجه به آن‌چه گفته شد، این شهر یکی از پر جاذبه‌ترین مکان‌های گردشگری اطراف ایران به حساب می‌آید. گردشگران با هر سلیقه و باوری می‌توانند اوقاتی فراموش‌نشدنی را در این شهر لوکس و بسیار زیبا سپری کنند. پیشنهاد می‌کنیم، همین امروز برای سفر به دبی برنامه‌ریزی کنید.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.